“Azimli öğrenci mesleksiz kalmaz, güzel bir gelecek için imkânları kullanın!"

Uzmanlar, meslek eğitimi çağına gelen Türk gençlerine azim göstererek imkânları kullanmayı ve yaparken zevk alacağı bir mesleği öğrenmeyi tavsiye ediyor. Bir diğer çağrıları ise işverenin güvenini kazanmak. Buna meslek eğitimine başlamadan...

Google Haberlere Abone ol
“Azimli öğrenci mesleksiz kalmaz, güzel bir gelecek için imkânları kullanın!"

Uzmanlar, meslek eğitimi çağına gelen Türk gençlerine azim göstererek imkânları kullanmayı ve yaparken zevk alacağı bir mesleği öğrenmeyi tavsiye ediyor. Bir diğer çağrıları ise işverenin güvenini kazanmak. Buna meslek eğitimine başlamadan önce dikkat etmek gerekiyor. İşverenler meslek eğitimi alacak gençleri seçerken evvela okul dönemindeki devamsızlığına bakıyor.

Berlin’de Yunus Emre Camii‘nde düzenlenen bir bilgilendirme programında uzmanlar, meslek eğitim çağına gelen Türk öğrencilere önemli çağrılarda bulundu. "Okula düzenli olarak gidin. Devamsızlık yapmayın. Herhangi bir sebeple okula gidemediğiniz zaman da mazeretinizi mutlaka bildirin." uyarısında bulunan uzmanlar işverenlerin şirketlerinde meslek öğrenecek gençleri seçerken önce devamsızlığına baktıklarını, notlara devamsızlıktan sonra bakıldığını söyledi.

Berlin-Mitte İş Ajansı Meslek Danışmanları Ekip Şefi Ralf Zuch meslek hayatında işveren ile çalışan arasında güven köprüsü kurulmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Zuch’un bu uyarısını Accor Otelleri Meslek Eğitimi Sorumlusu Katja Porath'da onayladı. Porath, başvuruları incelemeye başlarken önce öğrencinin okula düzenli olarak gidip gitmediğine baktığını, bu kriterin öğrenci seçiminde kendisi için birinci derecede önem taşıdığını söyledi. Meslek eğitimi sorumlusu, “Öğrenci okula düzenli olarak gitmişse, ikinci olarak notlarına bakıyorum. Otel branşında Almanca, İngilizce ve Matematik notlarının iyi olması lazım." dedi.

Toplantıya katılan 30 kadar öğrenciye seslenen Porath, meslek seçiminde titiz davranmaları gerektiğini anlatarak şöyle dedi: “İşinizden hobinizmiş gibi zevk almalısınız. Öğreneceğiniz mesleği sevmeniz gerekir. Eğer henüz bilmiyorsanız önce hangi mesleği sevdiğinizi ortaya çıkarın. Ondan sonra sevdiğinizi düşündüğünüz meslekte veya mesleklerde kısa süreli stajlar yapıp gerçekten hoşunuza gidip gitmediğine bakın."

Gençlere meslek eğitim yeri bulan iş ajansı memuru Dilaver Güneş ise notların mesleklere göre önem kazandığına dikkat çekti. Otelcilik sektöründe çalışmak isteyen ancak karnesinde İngilizce notu zayıf olan bir öğrencinin bu alanda kolay kolay bir eğitim yeri bulamayacağını anlatan Güneş öğrencilere, “Kendinize iki soru sormanız lazım. Birinci soru 'Ben ne olmak istiyorum?' sorusu olmalı, ikinci olarak da kendinize 'Olmak istediğim meslek için neye ihtiyacım var?' diye sormalısınız." şeklinde konuştu.

Toplantıyı organize eden Berlin-Mitte Jobcenter Uyum Sorumlusu Sibel Çeliker ise öğrencilerden belli mesleklere takılıp kalmamaları gerektiği yönündeki çağrısını yineledi. Aynı zamanda klasik kadın ve erkek mesleklerinden de uzaklaşmak gerektiğini belirten Çeliker “Alternatif meslekler seçin. Örneğin kamuda çok sayıda göçmen ailelere mensup meslek eğitim öğrencisi aranıyor. Belediyeler ve bakanlıklarda çok sayıda memura ihtiyaç var. Başvurularınızı oralara da yapabilirsiniz." hatırlatmasında bulundu.

Çeliker, öğrencileri girişken olmaya, hayallerini gerçekleştirmeye çağırdı. Almanya’da azimli hiç bir öğrencinin mesleksiz kalmayacağını belirten Çeliker, “İmkânları kullanın, kendinize güzel bir gelecek hazırlayın!" diye konuştu.

Toplantıda Berlin Başkonsolosluğu Çalışma Ve Güvenlik Ataşesi Atila Etem Zeybek de hazır bulundu. Zeybek başkonsolosluğun Türk gençlerinin meslek eğitimi üzerine çalışmalarının giderek yoğunlaştığını bildirdi. CİHAN

Yorumlar