AYTO Dış Ticaret Geliştirme Komisyonu kuruldu

İlin 2014 yılı ilk çeyrek ihracatını değerlendiren Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, 135 milyon 688 bin dolarla Türkiye sıralamasında 23.

Google Haberlere Abone ol
AYTO Dış Ticaret Geliştirme Komisyonu kuruldu

İlin 2014 yılı ilk çeyrek ihracatını değerlendiren Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, 135 milyon 688 bin dolarla Türkiye sıralamasında 23. sırada yer aldığını söyledi. AYTO olarak Aydın’ın dış ticaretinde sıçrama yapabilmesi Dış Ticaret Geliştirme Komisyonu kurduklarını belirten Ülken, “Bu komisyon, yerelde kapasitesi olup ihracat yapmayan firmaların belirlenmesi, bunların eğitimi, kalite ve standart bakımından donanımı ve yapılandırılmasıyla mevcut ürünlerin katma değerinin arttırılması, markalaşma, yeni pazarlar, hedef ülkeler, fuarlar gibi birçok konuda çalışmalar yaparak, üyelerimizin ve ilimizin ekonomik gelişimine destek sağlayacak.” şeklinde konuştu.

Aydın’ın ihracat yaptığı ilk 10 içindeki ülkelerden altısının AB üyesi, diğerlerininse ABD, Çin, Rusya ve Mısır olduğunu belirten Hakan Ülken, “Aydın’ın ihraç ettiği ürünlerin sektörel sıralamasında ilk sırayı gıda, ardından hazır giyim, konfeksiyon, kimya, madencilik, otomotiv, makine ve iklimlendirme sektörleri oluşturmuştur. Aynı dönemde Türkiye ihracatının ilk 25 sırasında yer alan ülkelerin 10 adedi AB ülkesi, 9 adedi Ortadoğu ve Körfez ülkeleri, ABD, Çin, Rusya, Ukrayna ve Türk cumhuriyetleri şeklinde yer almaktadır. Türkiye ihracatının ülkeler açısından incelenmesinde ilk sırada AB ülkeleriyle Ortadoğu ve Körfez ülkeleri yer alırken Aydın’dan yapılan ihracatın ilk sırasında ABD ve AB ülkeleri bulunmaktadır. Ülkemizin 2023 yılı için hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirebilmesi için çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarınca bu hususta yapılan çalışma ve araştırmalardan çıkan sonuca göre ihracatımızın AB ülkelerinden Asya ülkelerine ve Ortadoğu ile Körfez ülkelerine kayacağı görülmektedir. Şu an en büyük beş ihracat pazarımızdan birisi olan Fransa yerine 2023 yılında Çin gelecektir.” dedi. CİHAN

Yorumlar