AYTO Başkanı: İncir, Norveç’te yetişseydi eczaneden tane ile satın alırdık

Aydın Ticaret Odası (AYTO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, Türkiye’nin dünyada incir üretimde ilk sırada yer almasına rağmen bunu iyi değerlendiremediğini söyledi. İncirin gerçek değerinin Türkiye’ye ve dünyaya iyi anlatılamadığını...

Google Haberlere Abone ol
AYTO Başkanı: İncir, Norveç’te yetişseydi eczaneden tane ile satın alırdık

Aydın Ticaret Odası (AYTO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, Türkiye’nin dünyada incir üretimde ilk sırada yer almasına rağmen bunu iyi değerlendiremediğini söyledi. İncirin gerçek değerinin Türkiye’ye ve dünyaya iyi anlatılamadığını ifade eden AYTO Başkanı Hakan Ülken, “Eğer incir Norveç’te falan yetişseydi biz bunu eczaneden ilaç niyetine tane ile alırdık. Ayrıca incirin fiyatı bu değil, incir için hedef pazar olarak belirleyebileceğimiz iyi bir fuar varsa belirleyelim. Kolektif hareketi yakalayalım, istişareyi artıralım. İç pazarı genişletebilirsek dış pazardaki fiyatı artırabiliriz.” dedi.

Tariş Germencik İncir İşletme Müdürlüğü’nü yönetimle birlikte ziyaret eden AYTO üyeleri, inciri ele aldı. İncir sezonu başlamadan önce incirdeki hidrojen peroksit sorunu, jeotermal enerji kaynaklarının etkileri, sektörün önünün nasıl açılacağı gibi gündemle hep birlikte bir toplantı yapılmasını öneren AYTO Başkanı Hakan Ülken, incirin tanıtımı ve gerçek değerinin de tanıtımla mümkün olduğunu söyledi.

AYTO’nun ziyaretinden memnun olduklarını belirten Tariş İncir Birliği Başkanı Ahmet Fevzi Aruman, “Aydın denince akla incir gelmektedir. Aydın için böylesine önemli ürünümüz olan incir de çok önemli sıkıntılarımız bulunmaktadır. Biz gücümüz nispetinde çalışmalar yapıyoruz ancak münferit yapılan çalışmalarla sesimizi duyuramıyoruz. Biz sizinle çok teşriki mesai yapmalıyız. İncirin yıkanmasında kullanılan hidrojen peroksitin sağlık açısından büyük bir tehlike. Hala incirde hidrojen peroksit kullanmaya devam edelim, müşteri buna alışmıştır, gibi ifadeler dolaşmaktadır. Hidrojen peroksit kansorejen bir maddedir. Sağlık için çok büyük tehlikedir.” diye konuştu.

İNCİRDE DİĞER BİR TEHLİKE JEOTERMAL

    İncirde bir diğer tehlikenin jeotermal enerji nedeniyle oluşan borlu su atıklarının doğaya ve incir ağaçlarına verdiği zararın gündeme geldiği ziyarette bu konuda hazırlanmış bir raporun henüz bulunmadığı, jeotermal enerjinin kullanımından sonra oluşan atıkların reenjekte edilmemesi halinde 20 yıl sonra Aydın’ın çölleşeceği ifade edildi.

    Karşılıklı görüş alışverişi şeklinde geçen ziyaretin sonunda AYTO Başkanı Hakan Ülken Tariş İncir Birliği Başkanı Ahmet Fevzi Aruman’a AYTO Meclis Başkanı A. Sefa Yüksel Germencik İncir İşletme ve Depolama Müdürü Caner Işlak’a plaket takdim etti. CİHAN

Yorumlar