AYM'den Dündar ve Gül için hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutukluluk hallerinde hak ihlali buluduğu yönünde karar verdi

Google Haberlere Abone ol
AYM'den Dündar ve Gül için hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi'nin Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında verdiği "ihlal" kararı, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararında, "kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında soruşturma dosyasına erişim imkanından yoksun bırakılmaya ilişkin iddianın açık dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğu", "kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında tutuklamanın hukuki olmadığına ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğu" ve "ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğu" hükümlerine oy birliğiyle varıldığı ifade edildi.

Kararda, "Anayasa'nın 19. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" hükmü ile "Anayasa'nın 26 ve 27. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği" hükümlerinin ise oy çokluğuyla alındığı belirtildi.

UYAP üzerinden Dündar ve Gül'ün yargılanacağı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen kısa kararla ilgili, şüphelilerin avukatlarınca, Tahşiye davasına ilişkin beşinci duruşmayı gerçekleştiren mahkeme kalemine, tahliye talepli dilekçe akşam saatlerinde sunuldu.

Mahkemenin karar vermesi için duruşmanın sona ermesi bekleniyor.

 

Yorumlar