AYM’de 8 bin bireysel başvuru dosyası görüşülmeyi bekliyor

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanvekili Dr. Alparslan Altan, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurunun başladığı 2012 yılı Eylül ayından bugüne kadar 13 bin 300 dosya sayısına ulaştıklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
AYM’de 8 bin bireysel başvuru dosyası görüşülmeyi bekliyor

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanvekili Dr. Alparslan Altan, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurunun başladığı 2012 yılı Eylül ayından bugüne kadar 13 bin 300 dosya sayısına ulaştıklarını açıkladı. Altan, bunların 4 bin 800 adedinin bölümler ve komisyonlar tarafından karara bağlandığını, geriye kalan 8 bin 400 dosyanın ise görüşülmeyi beklediğini bildirdi.

Bursa Barosu Başkanlığı tarafından organize edilen ve çok sayıdaki hukukçunun katılımı ile gerçekleştirilen ‘Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru’ konulu panel, Bursa Adalet Sarayı Konferans Salonu’nda yapıldı. Bursa Barosu Başkanı Avukat Ekrem Demiröz, panelin açılışında yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Biliyorsunuz 17 Aralık tarihinden bu yana baş döndürücü şeyler yaşandı. Tümünden söz etmek mümkün değil. Ancak can alıcı nitelik taşıması ve gündemde oluşu nedeniyle Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’na değinmek istiyorum. Hiç şüphe yok ki en korkak hâkim bile en cesur kararları verebiliyorsa o yerde bağımsız yargı vardır. Ne yazık ki gelişen süreç, yargının tarafsızlığına ilişkin kuşkularımızı son derece yükseltmiş bulunuyor. Biz, HSYK’dan Adalet Bakanı ve Müsteşar çıkmasını savunuyoruz. Kaldı ki Sayın Abdullah Gül Kayseri Milletvekiliyken Yüksek Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nda Adalet Bakanı ve Müsteşar olduğu sürece, yargı bağımsızlığından söz edilmez demiştir. Sayın Abdullah Gül şu anda Cumhurbaşkanı’dır. Halen aynı düşünceleri taşıyorsa, yasayı geri çevirmesi gerekir. Aksi durumda tek umudumuz Anayasa Mahkemesi’dir.”

HSYK Kanunu’nun Cumhurbaşkanı tarafından imzalanması halinde, iptalin gerçekleşmesi için tek umutlarının Anayasa Mahkemesi olduğunu söyleyen Demiröz, şunları kaydetti: “Usule uygun değil ama hazır Anayasa Mahkemesi’ni burada bulmuşken bireysel başvuru hakkımızı kullanıyorum ve şunu söylüyorum; Hakimlerimizi ve savcılarımızı Adalet Bakanı üzerinden iktidarın emirlerine ve arzularına teslim edecek bu yasayı lütfen iptal edin ve bağımsız yargıya bir şans tanıyın.”

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelde konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Dr. Alparslan Altan, AYM’ye bireysel başvuru hakkının başladığı 23 Eylül 2012 tarihinden bu yana 13 bin 300 başvurunun kendilerine iletildiğini söyledi. Dr. Altan, “Bu başvurulardan 4 bin 830 tanesi bölümler ve komisyonlar tarafından karar bağlandı. Yaklaşık 8400 dosya görüşmeyi bekliyor.” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi’ne yapılan 13 bin 300 başvurudan 8 bin başvurunun avukatlar tarafından yapıldığına dikkat çeken Başkanvekili Dr. Altan, şunları kaydetti: “Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruların yaklaşık 4 bin başvuru bireyler tarafından yapılırken, 8 bin başvurunun avukatlar tarafından yapıldığını görüyoruz. Yine başvurulara bakıldığında da bu başvuruların avukatlar tarafından yapılanlarında eksiklikler nedeniyle iade edilerek, gerek başvuru formunun eksikliği, gerekse başvuru formunun içeriğiyle ilgili hususların düzeltilmesine ilişkin yazışmaların yapılmasına meydan verildiği görülüyor. Bu konudaki tekrarların yaşanmaması için, bazı durumlarda hak kayıplarının yaşanmaması için avukatlarımıza büyük bir görev düşüyor.”

Şuanki başvuru rakamlarına bakıldığında, Anayasa Mahkemesi’nin baş edebileceği bir dosya sayısının olduğunu söyleyen Dr. Altan, şöyle konuştu: “Gerçi bu rakam çok yüksek bir rakam. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuruları sağlıklı ve kısa sürede inceleyebilmesi açısından önemli bir sayı. Bundan sonraki gelecek her sayı Anayasa Mahkemesi’nin iş yükü açısından zor durumda bırakabilecek durumda.”

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Dr. Alparslan Altan sözlerini şöyle sürdürdü: “Anaysa Mahkemesi’nin bireysel başvuru noktasında başarılı olmalı önemlidir ancak başarı tek başına yeterli değildir. Hatta AHİM yönünden söylendiği gibi, başarının kurbanı olma ihtimali de bulunmaktadır. Şu ana kadar yapılan gelişmeye baktığımızda Anayasa Mahkemesi büyük ölçüde bir yol olarak görülüyor başvurucular açısından. Özellikle ihlal kararlarından sonra benzer durumda olduğunu düşünen bireylerin yaptığı başvurularla, başvuru sayısı giderek artan oradan devam ediyor. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru yolunda verdiği ihlal kararları önemlidir. Bu kararların infaz edilmesi gerekir ancak asıl yapılması gereken şey sistematik sorunların düzeltilmesi ve bu başvuruların azaltılması yönünde yapılacak köklü tedbirlerle mümkündür. Anayasa Mahkemesi kendisine düşen görevi en iyi şekilde yapmaya gayret göstermektedir ancak bu husus, temel hak ve özgürlükler bilincinin oluşturulmasıyla ancak çözümlenebilir. Hukukun üstünlüğünün, insan onurunun korunması, temel hak ve hürriyetlerin önemsenmesi ve korunması bu sistemin ve hukuk devletinin sağlıklı işleyebilmesi için gerekli husulsardır. Bu nedenle herkesin bu konuda bilinçli olması ve Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru yolunda etkin bir görev yapabilmesi için herkesin üzerine düşen sorumluğunu yerine getirmesi önemli bir husustur.”


CİHAN

Yorumlar