AYM Başkanı Kılıç: Temel hak ve özgürlükler evrensel değerlerdir

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, Twitter yasağını iptal eden AYM kararına yapılan eleştiriler hakkında ilk kez konuştu.

Google Haberlere Abone ol
AYM Başkanı Kılıç: Temel hak ve özgürlükler evrensel değerlerdir

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, Twitter yasağını iptal eden AYM kararına yapılan eleştiriler hakkında ilk kez konuştu. Kılıç, hükümet kanadının kararı ‘gayri milli’ değerlendirmesi hususunda "Verilen kararların hiçbir zaman milliyetinin, dininin, mezhebinin olmadığı kanaatini taşıyorum. Kararları böyle değerlendiremezsiniz.Bu kararlar evrensel kararlardır. Temel hak ve özgürlükler evrensel değerlerdir." diye konuştu.

Ankara’da düzenlenen Uluslararası Askeri Yargı Sempozyomu çıkışında gazetecilerin gündeme dair sorularını cevaplandıran AYM Başkanı Kılıç, Başbakan Erdoğan’ın Twitter erişimin engellenmesi kararının kaldırılmasına ilişkin ‘saygı duymuyorum’ ifadesinin aktarılması üzerine, "Yargı kuruluşları olarak bu tür değerlendirmeleri değerlendirmeyiz. Yargı kararları sonucu olumlu ve olumsuz yönde etkileyen kararlardır. Olumlu yönde etkilenenler yargı kararları alkışlar, olumsuz yönde etkilenenler yargı kararları eleştirir. Biz bunları anlayışla karşılıyoruz. Biz ifade özgürlüğünün şok edici, rahatsız edici ve bizleri huzursuz edici boyutlarını her zaman hesap ederiz. Bunları biz normal karşılarız. Mahkeme bir karar vermiştir bu kararın sonucunda da bu tür duygusal bir takım refleksler olabilir. Biz bunları anlayışla karşılıyoruz." dedi.

"İDARE, MAHKEME KARARINI UYGULAMAYINCA AYM KARARINI AÇIKLAMAK DURUMDA KALDI"

AYM’ye bireysel başvurunun ancak iç hukuk yolların tüketilmesinden sonra yapılması gerektiğini ancak istisnai durumların da söz konusu olduğunu ifade eden AYM Başkanı Kılıç, "Sonradan telafisi imkansız olan durumlarda AYM’ye bu tür başvurular yapılır. İşin önemi, niteliği ve bu konudaki duyarlılık zaman zaman kanun yollarının tüketilmeden bu davaların görüşülmesi yapılır.’’ sözlerine yer verdi. Basında Twitter kararını kurul toplanmadan üyelere imza attırıldığı yönünde çıkan haberleriz asılsız olduğunu ifade eden Kılıç, ‘‘AYM, 25 Mart’ta toplandı. Bu konuyu benim başkanlığımda bütün kurul enine boyuna görüştü. Sonuçta oy birliği ile bir karar çıktı. Biz bu kararı verdikten sonra öğlen ara verdiğimizde tv’lerden 15. İdare Mahkemesi’nin bu konuda yürütmeyi durdurma kararı verdiğini öğrendik. Bu kararın üzerine AYM aldığı kararı açıklamadı. Biz, idarenin 15. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı uygulamasını bekledik. Bir haftadan daha fazla bir süre bekledik, ancak bu kararın uygulanmaması sonucunda AYM aldığı bu kararı açıklamak durumunda kaldı." dedi.

"YOUTUBE KONUSU BİZE GELMEDİ, GELİNCE DEĞERLENDİRİRİZ"

Youtube konusunda da benzer bir kararın olduğunun hatırlatılması üzerine Kılıç, "Şuana kadar bize intikal etmiş herhangi bir dava yok. Getirirler getirmezler, o bizim dışımızda olan bir hadise. Getirirlerse arkadaşlarımız oturur tabii ki değerlendirecektir." açıklamasında bulundu.

"BU KONULARDA SÖYLENECEK ÇOK ŞEY OLABİLİR"

25 Aralık’ta savcılığın gözaltı talimatının kolluk kuvvetlerince uygulanmadığının hatırlatılması ve bunun bir hukuk devletinde müeyyidesinin olup olmadığının sorulması üzerine Haşim Kılıç, "Ben bu konuların ayrıntısına girmek istemem doğrusu. Bu konularda söylenecek çok şey olabilir. Ancak içinde bulunduğumuz şartlar, benim Anayasa Mahkemesi gibi bir kurumun başkanı olarak bunların detaylı şekilde değerlendirilmesini böyle ayaküstü yapmanın doğru olmadığına inanıyorum." dedi.

"HİÇBİR ENDİŞEM YOK"

Hükümetin AYM’sinin yapısını değiştireceğine dair herhangi bir endişe taşıyıp taşımadığının sorulması üzerine Haşim Kılıç, hiçbir endişe taşımadığını vurgulayarak "Yasa koyucunun daha doğrusu TBMM’nin iradesidir. İstediği zaman istediği değişikliği yapabilir. Bu, onların takdir alanı içerisindedir." şeklinde konuştu. Seçimlerdeki itirazlar noktasında Yüksek Seçim Kurulu’ndan sonuç alınmazsa bazı adayların AYM’ye başvuracak olmaları konusunda ise Haşim Kılıç, böyle bir karar başvurunun yapılması halinde bunu ancak o zaman değerlendirebileceklerini ifade etti.

"ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANIYIM"

Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili bir soru üzerine ise şunları söyledi: "Bu konuyu biz de izliyoruz. Ancak şunun altını çizerek ifade etmek isterim: Basında çıkan bu haberlerle ilgili benim hiçbir düşüncem, görüşüm ve katkım yoktur. Bu olaylar tamamen benim dışımda haberim olmadan yapılan değerlendirmelerdir. Ben şu anda Anayasa Mahkemesi başkanıyım ve bu görevimi yürütüyorum."

"ÜLKEMİZDE SİSTEMLER ÇALIŞIYOR"

Kılıç, hukukçu kimliği ile geçtiğimiz seçim ve sonrasındaki tartışmaları nasıl değerlendirdiği konusunda ise şunları söyledi: ‘‘Bunu her zaman altını çizerek ifade ettim; bir ülkede sistem çalışıyorsa bundan endişe etmemek lazım. Bana göre şuanda evet, çeşitli itirazlar olabilir, çeşitli yanlışlıklar olabilir. Ancak görünen o ki, sistem çalışıyor. Bununla ilgili kurumlar görevini ve gereğini yerine getiriyor. Böyle bir durumda herhangi bir endişeye kapılmamak gerekir. Ülkemizde sistemler çalışıyor. Bu çalıştığı sürece de ben herhangi bir endişe duymuyorum.

"KARARLARI BÖYLE DEĞERLENDİREMEZSİNİZ"

"Bir hukuk devletinde mahkeme kararların derhal uygulanması gerekir. Şüphesiz ki çıkan kararların derhal uygulanması bir hukuk devletinin gereğidir. AYM’in Twitter kararından sonra idarenin bunu derhal yerine getirmiş olması da memnuniyet vericidir.’’ diyen Kılıç, hükümet kanadından AYM’nin verdiği Twitter kararının ‘gayri milli’ olarak değerlendirilmesi konusunda ise Temel hak ve özgürlüklerle ilgili 2004’te anayasa da bir değişiklik olduğunu hatırlattı. Kılıç, 90’ncı maddede, temel hak ve özgürlüklerle ilgili konularda ulusal yasalarla uluslararası anlaşma ve sözleşmelerde hükümler arasında bir çatışma olduğu taktirde, uluslararası anlaşmaların esas alınması gerektiğini söylediğini ifade etti. Kılıç, "Verilen kararların hiçbir zaman milliyetinin, dininin, mezhebinin olmadığı kanaatini taşıyorum. Kararları böyle değerlendiremezsiniz. Bu kararlar evrensel kararlardır. Temel hak ve özgürlükler evrensel değerlerdir." şeklinde konuştu.

''MELİH GÖKÇEK’İN AYM’Yİ ZİYARETİ OLAĞAN''

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in kendisini ziyareti konusunda ise Kılıç, Gökçek’le eskiye dayanan bir hukuklarının olduğunu ifade ederek ziyaretin 30 Mart seçimleriyle ilgili olmadığını ifade etti. CİHAN

Yorumlar