Ayla Akat Ata: Turizmden elde edilen gelir Hasankeyf halkına çok görüldü

Hasankeyf Yaşatma Girişimi’nin düzenlediği etkinlikte konuşan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Antik Kent'e açılan Kale Kapısı kapatılarak turizmden elde edilen gelirin Hasankeyf halkına çok görüldüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Ayla Akat Ata: Turizmden elde edilen gelir Hasankeyf halkına çok görüldü

Hasankeyf Yaşatma Girişimi’nin düzenlediği etkinlikte konuşan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Antik Kent'e açılan Kale Kapısı kapatılarak turizmden elde edilen gelirin Hasankeyf halkına çok görüldüğünü söyledi. Ata, “Hasankeyf'i sular altında bırakan irade sadece bu gün bizlere hesap vermeyecek, yarın torunlarımıza da hesap verecek.” dedi.

Hasankeyf Yaşatma Girişimi’nin 'Hasankeyf'e sahip çıkmak ve sonraki nesillere bırakmak adına' düzenlediği etkinlikte konuşan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Hasankeyf ekonomisinin can damarı olan tarihi kale kapısının uzun süredir kapalı olmasına tepki gösterdi. Kaleden düşen bir kaya parçası gerekçe gösterilerek, kale kapısına kilit vurulduğunu ve Hasankeyf halkının turizm gelirinden mahrum bırakıldığını ileri süren Ata, kapının açılması ve Hasankeyf’in sular altında kalmaması için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Turizmin, bacasız bir sanayi olduğunu söyleyen Ata, “Turizm çevreyi, doğayı kirletmez. Doğayı korur, insanını yaşatır. Ekonomik anlamda refahın kapısıdır. Ama turizmden elde edilen gelir Hasankeyf halkına çok görüldü. İşte tarihi kalemizin kapısına kilit vuruldu. Ama biliyorsunuz Ilısu Barajı'nın yapımı tamamlandığında taşınması mümkün olmayan Hasankeyf'in taşındı yalanı, Türkiye insanına Avrupa kamuoyuna söylenerek belki biz bir daha bu mekanda bu minarenin önünde sizlerle buluşma şansı elde edemeyebiliriz. Bir kez daha söylüyoruz Hasankeyf'i sular altında bırakan irade sadece bugün bizlere hesap vermeyecek, yarın torunlarımıza da hesap verecek.” diye konuştu.

"YARIN BİR EVİ OLMAYAN HASANKEYF HALKI KİME SIĞINACAK"

'Bölge halkına ekonomik anlamda kaynak sağlıyoruz' diyerek Hasankeyf halkına büyük yalanlar söylediklerini belirten Ayla Akat Ata, “Kocaman bir yalandı bu. Baraj yapımı tamamlandıktan sonra baraj yapımında çalışan işçiler nereye gidecek, yapacak işleri yok. Yarın bizi bekleyen gerçeklik budur. Bugün verilen kamulaştırma bedelinin kar gibi eriyip gideceği kesindir. Yarın bir evi olmayan Hasankeyf halkı kime sığınacak. Onlar kapısına kilit vurarak kimse Hasankeyf'i görmesin kimse bilmesin, devlet Türkiye'den dünyadan neyi saklıyor kimse bilmesin diye uğraştılar. Onların amaçları canını kaybeden insan değildi. Çünkü biliyorlar ki yarın öbür gün göç yollarında bir değil, iki değil yüzlerce insan yaşamını yitirebilir. Atmış bin insandan bahsediyoruz, baraj yapımından sonra göç edecek. Bunlara hangi ekonomik ve sosyal güvence sağlandı. Hiç bir güvence sağlanmış değil. Halkın eline 20-30 bin tutuşturup onlara 160-180 bin liraya ev satmaya çalışanların hakkından bu halkın ortak iradesi gelebilir.“ şeklinde konuştu.





CİHAN

Yorumlar