Aydınlı yaş sebze meyve üreticilerine bitki koruma eğitimi verildi

Aydın Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama Kooperatifi üyelerine, bitki koruma ürünleri uygulayıcı eğitimi verildi.

Google Haberlere Abone ol
Aydınlı yaş sebze meyve üreticilerine bitki koruma eğitimi verildi

Aydın Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama Kooperatifi üyelerine, bitki koruma ürünleri uygulayıcı eğitimi verildi. Bitki koruma ürünlerinin uygulama usul ve esaslarına dair yönetmelik doğrultusunda, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi ziraat mühendisleri tarafından üreticiler bilgilendirildi.

Eğitimle ilgili açıklama yapan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “Teknik elemanlarımız, kooperatif üyelerimize bitki koruma ürünleri ve kullanımları hakkında mevzuat, uygulayıcı, sakinler, seyredenler, uygulama yapılan alana girenler ve uygulama yapılan maddeleri yiyen veya bu maddelere temas eden kişiler için riskler ve tehlikeleri, bunların sigara içme gibi faktörlerle nasıl kötüleşeceği, zehirlenme belirtileri ve ilk yardım önlemleri, hedef alınmayan bitkilere, faydalı böceklere, yaban hayatına, biyoçeşitlilik ve genel olarak çevre için olmak üzere bu riskler ve tehlikelerin nasıl tanımlanacağı, kontrol edileceği, uygulayıcıya, diğer insanlara, hedef dışı hayvan ve bitki türlerine, biyoçeşitlilik ve çevreye minimum riskle sunulacak olan uygulama aletinin kalibrasyonu ve hazırlanma prosedürleri, uygulama alet makinelerinin tipleri, ana yapı elemanları, püskürtme kalitesi ve etkili faktörler, alet ve makinelerin kullanımı, bakımı ve muhafazası, sürüklenme azaltıcı ilaç uygulama yöntemleri, düşük hacimli ilaç uygulamaları, düşük sürüklenme sağlayan meme tipleri, ilaç uygulaması yapılacak hedefe göre alet makine seçimi, kazara dökülme ve bulaşma halinde insan sağlığını ve çevreyi korumak için acil eylemlerle ilgili mevzuat uyarınca herhangi bir bitki koruma ürünü kullanımı hakkında kayıt tutulması konularında bilgi verdi.” dedi.

Özellikle kimyevi maddelerin bilinçsizce ve gereğinden fazla kullanılmasının kanser vakalarının artmasında oldukça etkili olduğu belirten İl Müdürü Köksal, “Bu yüzden bitki koruma ürünlerinin reçeteye bağlı, mutlaka eğitime katılmış, bitki koruma uygulama belgesine sahip kişiler tarafından uygulanması gerektiği vurgulanmıştır. Yine bitki koruma ürünleri uygulanırken kalıntı yönünden hasat öncesi bekleme sürelerine dikkat edilmesi zorunluluğu vardır. Üretici kayıt defteri kullanımı ve reçetesiz ilaç alınmaması hususlarının önemi ifade edilmiştir. Ayrıca müdürlüğümüz 2014-2018 yılı strateji planı doğrultusunda programa alınan boş zirai ilaç ambalajlarının çevreye zarar vermesini engellemek amacıyla alınabilecek önlemler konusunda bilgilendirme yapılmıştır.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar