Aydın'a ait 40 yıldır topladığı eşyaları sergide bir araya getirdi

Aydın’da emekli öğretmen Yaşar Uyar, 40 yıllık birikimiyle Aydın Büyükşehir Belediyesi Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi’nde sergi açtı. Aydın yöresine ait kültürel eserleri yıllarca toplayan Yaşar Uyar, “Gelenek, görenek ve...

Google Haberlere Abone ol
Aydın'a ait 40 yıldır topladığı eşyaları sergide bir araya getirdi

Aydın’da emekli öğretmen Yaşar Uyar, 40 yıllık birikimiyle Aydın Büyükşehir Belediyesi Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi’nde sergi açtı. Aydın yöresine ait kültürel eserleri yıllarca toplayan Yaşar Uyar, “Gelenek, görenek ve kültürümüzün yok olmasına gönlüm razı olmuyor. Gençlerimize sahip çıkmadıklar için kızıyoruz ama biz ne kadar anlatabiliyoruz.” dedi.

Aydın kültürünü yaşatmak için 40 yıldır çalıştığını belirten koleksiyoncu Yaşar Uyar, sergide Aydın yöresine ait veya eski Aydınlılarca kullanılmış ev araç gereçleri, giysiler, günlük eşyalar, silahlar, el işi dokumalar, kilim, cam ve seramik gibi etnografik eserlerin bulunduğunu söyledi. Sergide Aydın yöresel kıyafetlerinin ağırlıklı olduğunu belirten Uyar, “Sergimizde 250 eser var. Giyim ağırlıklı, Aydın’ın izlerini taşıyan eseler. Biz bu kültüre gönül verdik. 40 yıldır bu eserleri topluyorum. Eserlerimizin 50 yıl ile 100 yıl arasında kültür geçmişi var. Aydın yöresine aitler. Giyim ağırlıklı düşündük. Değerlerimizi bilmek, onlara sahip çıkmak ve gelecek nesillere taşımak lazım. Kültürümüzün yok olmasına gönlümüz razı olmuyor. Bu eserleri oluşturmamda hiç bir destek olmadı. Kendi çabalarımla yaptım. Halen daha yeni eserler topluyorum. Eski gelenek ve göreneklerimizi unutmayalım. Üzülerek söylemek gerekirse geçmiş gelenek, görenek ve kültürümüzü yeni kuşaklara aktaramıyoruz. Bunları anlatmalı ve öğretmeliyiz.” dedi.

Aydın Efe müzesi

Her şehrin bir sembolü olduğunu Aydın’ı da efenin temsil ettiğini belirten Yaşar Uyar, Aydın’a efe etnegrafoya müzesi açılmasının önemine değindi. Uyar, “Milli mücadele kahramanı yiğit efelerimizin bir müzesi yok. Bunlar ilimizin sembolü, milli mücadeleyi başlatan kahramanlar. Bunların unutulmaması için böyle bir çalışmayı biz yıllardır dillendiriyoruz. Ancak bir gelişme yok. Aydın’da rehberlik çalışmalarımız da var. Kendi halkımıza Aydın’ı anlatıyoruz. Milli mücadele kahramanı efelerimizin destansı mücadelelerini duyunca herkes şaşırıyor, gözyaşları döküyor. Bunların gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar yapılmalı. Biz gönüllü olarak hazırız” şeklinde konuştu.

Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi’nde bir ay açık kalacak sergiyi herkes gezebilecek. Sergide en dikkat çeken eserler, yöresel el işleri, elle dokunan kıyafetler ve Aydınlıların kullandıkları demir, bakır ve tahtadan yapılan eşyalardan oluşuyor.

CİHAN

Yorumlar