'Aydın tarımının markalaşmaya ve işbirliğine ihtiyacı var'

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın’ın ülkenin en önemli tarım merkezlerinden birisi olduğunu, her geçen gün gelişen tarımının başarısını devam ettirebilmesi için işbirliği ve markalaşmaya ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Aydın tarımının markalaşmaya ve işbirliğine ihtiyacı var'

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın’ın ülkenin en önemli tarım merkezlerinden birisi olduğunu, her geçen gün gelişen tarımının başarısını devam ettirebilmesi için işbirliği ve markalaşmaya ihtiyaç duyduğunu söyledi. Son 10 yılda ilin tarım ve hayvancılık alanında ciddi mesafeler aldığını ancak bunun Aydın için sonuç değil, potansiyelinin göstergesi olduğunu belirten Köksal, “Aydın’ın tarım potansiyelini düşündüğümüzde, daha yapacak çok işlerimiz mevcuttur. Elbirliği ve işbirliğiyle büyük işler başaracağımıza inanıyorum. Bunun için ilimiz ürünlerinin öncelikle markalaşması ve tüm tüketici gruplarınca güven duyulan bir konuma gelmesi çok önemlidir.” dedi.

Aydın'ın tarımı ve hayvancılığı hakkında bilgi veren İl Müdürü Köksal, “İlimiz, Türkiye sıralamasında ürettiği incir ve kestaneyle birinci, zeytin, enginar ve pamukta ikinci, çilek ve yer fıstığında üçüncü sırada yer almakta. Aydın, ülkemizde üretilen bitkisel ürünlerden 21'inde Türkiye’de ilk 10’da yer almaktadır. Tarımda durağan değil, büyüyen bir konumdadır. Son 10 yılda kestanede 13 bin 800'den 19 bin 700 tona, çilekte 12 binden 46 bin 700 tona, enginarda binden 5 bin 400 tona, mısır silajında 373 binden 880 bin tona çıkmıştır. Hayvancılıkta bu artış, çok daha bariz bir şekilde ortaya çıkmaktadır. İlimizde büyükbaş hayvan sayısı 191 binden 320 bine, küçükbaş hayvan sayısı 186 binden 288 bine, süt üretimi 134 bin tondan 410 bin tona, broyler tavuk 1 milyondan 2 milyona, bal üretimi de bin 500 tondan 3 bin tona çıkmayı başarmıştır. Aydın, tarım ihracatını 48 bin tondan 100 bin tona çıkarmıştır. Bunun sonucu olarak son yıllarda ulusal çapta birçok firma, ya ilimizde yatırım yapmakta ya da yatırım yapmak için çalışmaktadır. Aydın, son yıllarda tarım açısından bir cazibe merkezi olma yolunda hızlı ve emin adımlarla ilerlemektedir.” şeklinde konuştu.

Aydın tarımındaki gelişmenin sadece sayı büyüklüklerinden ibaret olmadığını, aynı zamanda nicelik ve nitelik bakımından da kalitenin arttığını kaydeden Salih Köksal, şunları söyledi: “10 yıl önce ilimizde 8 bin 700 hektar alanda 28 ürün çeşidinde organik tarım yapılırken bugün 34 bin hektar alanda 113 ürün çeşidinde organik tarım yapılmaktadır. Organik üretim yapan yaklaşık 6 bin üreticimizle Türkiye’de organik tarım üreticisi sayısı bakımından da ikinci sırada yer almaktayız. Yine iyi tarım uygulamalarında 501 üretici ve 74 bin dekar alanla Türkiye’de ikinci sırada bulunmaktayız. 2012 yılında yaklaşık 51 bin çiftçi kayıt sistemine alınmış, 216 milyon TL tarımsal destekleme ödemesi yapılmıştır. Son 10 yılda yapılan toplam tarımsal destekleme miktarı, 1 milyar 315 milyon TL’yi geçmiştir.” CİHAN

Yorumlar