Aydın DSİ'de yatırımlar devam ediyor

Aydın’da yatırımda üçüncü sırada yer alan DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, 2014 yılında 89 milyon 735 bin TL’lik bütçeden 28 milyon TL’lik kısmını yatırımlar için harcadı. Aydın’daki yatırımlar ve son durumları hakkında bilgi...

Google Haberlere Abone ol
Aydın DSİ'de yatırımlar devam ediyor

Aydın’da yatırımda üçüncü sırada yer alan DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, 2014 yılında 89 milyon 735 bin TL’lik bütçeden 28 milyon TL’lik kısmını yatırımlar için harcadı. Aydın’daki yatırımlar ve son durumları hakkında bilgi veren DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, "2014 yılı üçüncü döneminde 87 tarım, 13 enerji, 28 hizmet ve 10 kamulaştırma olmak üzere toplam 130 proje bulunmaktadır. Bunların toplam tutarı 1 milyar 55 milyon TL’dir. Önceki yıllar harcaması 145 milyon, yıl ödememiz 89,87 milyon, dönem sonuna kadar yapılan harcama ise 28 milyon TL’dir. Parasal gerçekleşme yüzde 31, fiziki gerçekleşme projeler bazında değişken olup ortalama yüzde 16’dır.” dedi.

Dönem sonu itibariyle projelerden 10 tanesinin tamamlanacağını belirten Bölge Müdürü Yıldız, şunları kaydetti: “Projelerimizden 68'inin inşaatı, üçünün ihale aşaması devam etmektedir. Diğer 49 işe, proje ve ihale hazırlık süreci nedeniyle henüz başlanamamış durumadır. Bu projelerimizden Büyük Menderes Nehri ve beş adet yan kollarında 43 km. ağaçlandırma çalışması yapıldı. Bakım ve onarım çalışmaları devam ediyor. Büyük Menderes Nehri yatak ıslahı kapsamında, 2014 yılında hedefi olan Söke Ovası arazilerinin taşkından korunması için Söke regülatörü ile Kovanlı regülatörü arasında 30 km.’nin 16 km.’si tamamlanmıştır, çalışmalar devam etmektedir. Yenipazar Dalama Sulaması 51 bin dekarlık projeleri tamamlandı, ihale hazırlıklarına başlandı. Dalama Sulaması kapsamında kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Sulama sezonunun bitmesini müteakip ana kanalda çalışmalara başlanacak. Bozdoğan Ovası sulaması sağ sahil kapsamında 49 bin dekarlık alan için başlangıç sifonu ve ana kanal imalatlarına başlanmış, devam edilmektedir. Çine projesi kapsamında 31 km. uzunluğunda 3 metre çaplı borulardan müteşekkil, Koçarlı-Bağarası sulaması hattı inşaatı da başladı. Bu kapsamda kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Geçici muvafakatname alınamadığından dolayı borular döşenmeye başlamıştır ancak kamulaştırma devam etmektedir.”

Gökbel Barajı’nda fiziki gerçekleşmenin yüzde 20 seviyesinde olduğunu ve geçen ay derivasyonu sağlayarak önemli bir aşama daha katettiklerini belirten Kaya Yıldız, “Koçarlı Bağarası sulama şebekesi 146 bin dekarlık, Çine sulaması 64 bin 650 dekarlık, 11 bin 250 dekarlık Yenice Ovası sulaması; bu sulamaların projeleri devam etmektedir. İnşaat ihalelerine çıkılacak. Taşkın korumaları kapsamında Nazilli Dereköy, Koçarlı Cincin ve Çaydere arazileri, Bozdoğan Çamlıdere Mahallesi, Söke Güllübahçe Turunçlar Deresi, İkizdere, Kuşadası Davutlar Alaçay Deresi taban kaplaması, Germencik ilçe merkezi Reisköy ve Turanlar çayı işleri, İkizdere ve Karacasu yan dereleri çalışmaları hızla devam ediyor. 20 km. taş tahkimat imalatı yapılacak olan Büyük Menderes Nehri yan kolları ve yatak ıslahı işinin ihale süreci devam etmektedir. Yer üstü sulamalarında Karacasu Barajı, Esençay Sulaması ana kanalının barajı işleme alınması tamamlanmak üzeredir. Gölet ve sulamalar kapsamında Çine İbrahim Kavağı Göleti tamamlandı. Karacasu Gökçeburun, Köşk Başçayır, Sultanhihar, Karpuzlu Şenköy, Meriçler, Yenipazar Katrancı, Nazilli İsabeyli, Söke Karacahayıt, Yenipazar Hamzabali, Karacasu Kahvederesi göletleri inşaat çalışmaları devam etmektedir. Bunların büyük bir kısmı, 2014 yılı itibariyle tamamlanmış olacaktır. Karacasu Ataköy kanalı ve sulaması proje revizyonu devam etmektedir. Bu işimizle birlikte Yenipazar Koyunlar, Karacasu Işıklar Bozyer göletlerinin projelerinin tamamlanmasını müteakip inşaat ihalelerine bu yıl içerisinde çıkılacaktır.” şeklinde konuştu.

Enerji sektöründe Çine Adnan Menderes Barajı elektrik üretim merkezi olan hidroelektrik santralının tamamlanarak hizmete alındığını ve bu projede de önemli bir aşamanın geçildiğini aktaran Yıldız, “Aydın Ortaklar projesi kapsamında Aydın içme suyu arıtma tesisi projesi, 65 bin metreküp günlük kapasiteli, il merkezine içme suyu temin edecek olan arıtma tesisimiz tamamlanmış, geçici kabulü yapılarak hizmete başlamıştır. Şu an belediye teslim işlemleri devam etmektedir. Aydın içme suyu isale hattı 1. kısım işimiz kapsamında 22,5 km. boru ve üç adet depo yapılacaktır. 2013 yılında başlanmıştı, bugünlerde Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyet tahsisiyle ilgili sorunlarını çözmesini müteakip yüzde 46 olan işimiz hızla devam edecektir. Aydın içme suyu isale hattı 1. kısım için ihale yapılmıştır, Umurlu ve İncirliova'ya içme suyu taşıyacak olan 25 km. boru döşeme işleri başlayacaktır. Burada Büyükşehir Belediyesi’nin depo yerleri ve isale hatlarıyla ilgili problemleri çözmesini müteakip işe başlayacağız.” dedi. CİHAN

Yorumlar