Aydın Belediye Meclisi'nde pusulalı yönetim kavgası

Dün akşam tartışmalarla başlayan Aydın Belediye Meclisi toplantısı usul, yönetmelik ve kanun tartışmalarıyla sona erdi.

Google Haberlere Abone ol
Aydın Belediye Meclisi'nde pusulalı yönetim kavgası

Dün akşam tartışmalarla başlayan Aydın Belediye Meclisi toplantısı usul, yönetmelik ve kanun tartışmalarıyla sona erdi. Başkan Vekili Sümran Ünal’ın yönettiği toplantıda, kanun ve yönetmelik ihlâli tartışmaları sebebiyle denetim komisyonu üyeleri seçimi yapılamadı. Belediye Başkan Yardımcısı Cemalettin Küçükerol’un, meclisi yöneten Ünal’a kâğıtla bilgi notu göndermesini ve el hareketlerinde bulunmasını eleştiren bazı üyeler, bunun meclise saygısızlık olarak nitelendirdi. Başkan Vekili Ünal’ın, kanuna uygun olmadığı için yok saydığı komisyon seçimlerinde adayların aldıkları oyları okuyup oylamaya sunması, hararetin yükselmesine sebep oldu. Yaptığının hata olduğunu belirten Ünal, toplantıya ara vererek gergin havayı yumuşatmaya çalıştı.

Geçen toplantının zabıt özetinin kabulünün de okunmasını isteyen meclis üyeleri, oy çokluğuyla zabıt özetinin reddi yönünde karar alındı. Meclisin tatil yapmaması kararının ardından denetim komisyonu üyelerinin seçimine geçildi. Burada meclis çoğunluğuna göre üye seçiminde sert tartışmalar yaşandı. CHP, AK Parti ve MHP’nin yanısıra bağımsız üyenin de komisyona aday olabileceğini iddia eden bazı üyelerin tartışmasıyla gizli oylama yapıldı. Sonuçta meclis aritmetiğine göre bağımsız adayın komisyon üyesi olup olmayacağı ve bazı oy pusulalarındaki isimlerin az veya fazla olması tartışma konusu oldu. Yapılan seçimin kanuna aykırı olduğunu söyleyen Meclis Başkan Vekili Ünal, komisyon seçiminin geçersiz olduğunu ve bir dahaki toplantıda ele alınacağını belirtti. Buna itiraz eden AK Parti, MHP ve bağımsız üyeler, meclisin iradesine saygı gösterilmesi, kanuna aykırıysa hukuk yoluyla itiraz edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Kanuna aykırı işlem yapamayacağını belirten Ünal ise, “Yasa gayet açık, oylamanın tam şeklini koymuş. Yasaların dışında bir karar verebilir misiniz? Yasalara uygun olmayan bir seçim oldu, yaptığımız oylama geçersizdir. Sizleri bir daha denetim komisyonu seçmek için toplamak üzere bu maddeyi geçtik.” şeklinde konuştu.

Meclis iradesinin yok sayıldığını iddia eden MHP’li Mustafa Çakır, bunun saygısızlık olduğunu söyledi. MHP’li Divan Üyesi Ahmet Ertük de meclisin, başkana gönderilen pusulalarla yönetildiğini savundu. Uğur Alkanlı ise, “Başkan, meclisi yönetememektedir. Pusulalarla meclis yönetilmektedir. Meclisi seçilenler değil, belediyenin memurları yönetmektedir. 130 senelik Aydın Belediyesi’nde memurlar ilk defa meclisi yönetiyor.” dedi.

Tartışmaların gölgesinde geçen toplantıda görüşülen diğer maddeler ilgili komisyonlara havale edilirken bazı personelle ilgili maddeler de bir sonraki toplantıya ertelendi. CİHAN

Yorumlar