Aydın Acarlar’da 12 kız öğrenci 'Biz de Varız' dedi

Aydın'ın İncirliova ilçesine bağlı Acarlar beldesinde genç kızlar, çeşitli faaliyetlerle sosyal yaşama kazandırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Aydın Acarlar’da 12 kız öğrenci 'Biz de Varız' dedi

Aydın'ın İncirliova ilçesine bağlı Acarlar beldesinde genç kızlar, çeşitli faaliyetlerle sosyal yaşama kazandırıldı. Acarlar Çok Programlı Lisesi (ÇPL) öğretmenlerinin girişimi, resmî kurum ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle yedi ay önce başlatılan "Biz de Varız" projesi kapsamındaki 35 etkinliğe, 12 kız öğrenci katıldı. Projeye öğrenci velilerinde de destek geldi.

Aydın'a 10 kilometre mesafede bulunan, 12 bine yakın nüfusa sahip Acarlar'da kız çocuklarının toplum hayatına katmayı amaçlayan proje başarıyla tamamlandı. Sosyokültürel açıdan yeterince gelişmemesi sebebiyle beldede erken yaşta evliliklerin çok olduğunu tespit eden Acarlar ÇPL öğretmenleri, ergenlik çağındaki öğrencileri sosyal hayata kazandırmak amacıyla bir proje geliştirdi. Okulun bütün öğrencilerine anket uygulanarak, problemin erken yaşta evlilik, sosyal hayat eksikliği ve aileyle çalışma şartlarından kaynaklandığı tespit edildi. Projenin amacına ulaşması için 27 kuruluşla işbirliği yapılarak, 35 çeşit faaliyet düzenlendi. İlk etapta kız öğrencilerin özgüveninin arttırılması için özbakım çalışması yapıldı. Yiyecek içecek, sofra adabı ve servis kurslarında eğitim verilen öğrenciler, bunların uygulamasını özel işletmelerde yaparak pekiştirdi. Aydın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi’nin desteğiyle cam füzyon, ebru ve resim kurslarına da katılarak, el becerileriyle neler yapabileceklerinin farkına vardılar. İş-Kur İl Müdürlüğü yetkilileri ise öğrencileri, meslek seçimi konusunda bilgilendirdi. Milli birlik ve beraberlik duygusunu arttırmak için de öğrencilerle birlikte proje grubu tarafından, Aydın Şehit ve Gazileri Dayanışma Derneği ziyaret edildi.

Projenin duyurulmasıyla birlikte Acarlar beldesi ziyaretçi akınına uğradı. Aydın Ticaret Odası yönetimi, tanıtım TIR’ıyla giderek öğrencilere destek verdi. Geçen sezon liginde şampiyon olan Aydınspor 1923, bütün kadrosuyla öğrencilerle buluştu. Aydın Ticaret Borsası, Girişimci Kadınlar Derneği, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri de destek için beldeyi ziyaret etti. Adnan Menderes Üniversitesi’ni gezerek bölümlerini tanıyan öğrenciler, Aydın Polis Meslek Yüksekokulu’nda polislik, Jandarma Helikopter Filo Komutanlığı’nda pilotluk mesleği hakkında bilgi aldı. Ayrıca hayatlarında ilk defa konaklamalı bir geziyle Ankara’ya gittiler. Aileleri tarafından uğurlanan öğrenciler, eski ve yeni Meclis binalarını gezdi. Aydın milletvekillerini ziyaret ederek projeyi ve beldenin sıkıntılarını anlatan Acarlarlı öğrenciler, Atatürk'ün huzurunda başarmak için ant içti. Daha sonra Anadolu Üniversitesi’ni, Cam Müzesi’ni, Kültür Başkenti Ajansı’nı ziyaret eden öğrenciler, Eskişehir’i de tanıdı. Çanakkale gezisinde geçmişten bugüne Türk tarihini tanıyan öğrenciler, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde dekanlarla söyleşi yaparak kendilerine yeni hedefler belirledi. CİHAN

Yorumlar