Ayda iki paket sigara parasına DASK'lanabilirsiniz

Deprem ülkesi Türkiye’nin şu anda sadece yüzde 36’sı zorunlu deprem sigortasına (DASK) sahip.

Google Haberlere Abone ol
Ayda iki paket sigara parasına DASK'lanabilirsiniz

Deprem ülkesi Türkiye’nin şu anda sadece yüzde 36’sı zorunlu deprem sigortasına (DASK) sahip. Ege Bölgesi’ndeki oran ise yüzde 33 ile Türkiye ortalamasının altında. Yüzde 98’i deprem bölgesi olan ülkede, her yıl mart ayının ilk haftasında, Deprem Haftası olarak halkın deprem bilincini artırmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Banu Özgürel, bunlara rağmen 17 Ağustos 1999 ve iki yıl önceki Van depremlerinde 10 binlerce insanını kaybeden, toplam 300 binin üzerinde konut ve işyeri yıkılan ya da hasar gören Türkiye’de, sigortalılık bilincinin istenen düzeyde olmadığını söyledi. Özgürel, "Adı ‘zorunlu’ olsa da kendi zorunlu olmayan zorunlu deprem sigortası yaptırma oranı yalnızca yüzde 36,20. Bu oran, tamamı 1. derece deprem bölgesi olan Hakkari ve Şırnak’ta yüzde 10’u bile bulmuyor. Oysa risk bölgelerine göre deprem gibi doğal afetlere karşı taşınmazlarımızı güvence altına alan DASK yaptırmanın, 100 metrekare bir ev için aylık en fazla maliyeti, iki paket sigara parası olan 14 lira.” dedi.

KANUN DEĞİŞTİ, SİGORTALI KONUT SAYISI 2 MİLYON ARTTI

DASK sistemi 2000 yılında kurulmasına rağmen poliçe sayısındaki asıl artış, 2012 Ağustos ayında çıkan kanundan sonra yaşandı. Yeni Afet Sigortaları Kanunu uygulanmaya başlanınca, zorunlu deprem sigortası yaptırmayanlar, tapunun ardından elektrik ve su aboneliği de yaptıramadı. Sigorta yaptırmayanlar ayrıca devletin deprem konutu yardımı ve kredisinden de faydalanamayacak. Kanunun yürürlüğe girmesinden önce 3 milyon 950 bin olan zorunlu deprem sigortalı konut sayısı, 2 milyon 200 bin artarak 6 milyon 150 bine ulaştı. 14 yıl önce DASK kurulduğunda ise yalnızca 500 bin konut sigortalıydı.

TÜRKİYE’NİN DEPREM SİGORTASI DURUMU

DASK rakamlarına göre 16 milyon 974 bin 100 konutun bulunduğu Türkiye’de, depreme karşı en fazla sigortalı konut yüzde 45,30 oranla Marmara Bölgesi’nde. En düşük oran ise yüzde 24’le Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait. Sigortalılık oranlarının en düşük olduğu iller yüzde 9,30 ile Hakkari ve yüzde 9,80 ile Şırnak. En fazla sigortalılık oranı ise yüzde 61 ile Bolu, yüzde 60,80 ile Yalova’ya ait. Üç büyük şehirde en fazla orana İstanbul sahip. İstanbul’da yüzde 46,80, Ankara’da yüzde 44,60, İzmir’de ise yüzde 35,20 oranında deprem sigortalı konut bulunuyor. Van’da 2011 yılında meydana gelen depremler sırasında sigortalılık oranı yüzde 9 gibi oldukça düşük bir seviyede bulunuyordu. Buna rağmen DASK, hasar gören sigortalı ev sahiplerine toplam 120 milyon lira ödeme yaptı. Aradan geçen sürede Van’da sigortalılık oranı iki katından fazla artarak, yüzde 23,40’a ulaştı.

Ege Bölgesi’nde ise zorunlu deprem sigortası oranı, yüzde 33 ile Türkiye ortalamasının altında. Bölgede en az sigortalılık yüzde 22 ile Afyonkarahisar, en çok ise yüzde 44,50 ile Muğla’da. Ege, oran sıralamasına göre Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin ardından üçü sırada yer alıyor. CİHAN

Yorumlar