"Ayakkabı seçerken elbiseye yakışmasına değil rahatlığa bakılmalı"

Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Cımbız, insanların ellerine baktıkları kadar ayaklarına bakmaları gerektiğini söyledi. Ayakkabı seçerken elbiseye yakışmasından çok rahatlığa bakılması gerektiğini...

Google Haberlere Abone ol
"Ayakkabı seçerken elbiseye yakışmasına değil rahatlığa bakılmalı"

Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Cımbız, insanların ellerine baktıkları kadar ayaklarına bakmaları gerektiğini söyledi.

Ayakkabı seçerken elbiseye yakışmasından çok rahatlığa bakılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Cımbız, “Giyeceğiniz ayakkabı ayak arklarını, iç kısmını, arkadaki aşil tendonu sıkmayan ve yerdeki stresleri alan bir ayakkabı olmalıdır. Bunun dışında üzerindeki yükü absorbe etmek için ayakkabının tabanının esnek olması gerekiyor. Bayanların giydiği beş santim, on santim topuklu ayakkabılar vücuda yük bindiriyor ve çeşitli ayak sorunlarına davetiye çıkartıyor.” şeklinde konuştu.

Ayak sağlığını korumak için tavsiyelerde bulunan Cımbız, “Ayakkabı ayağınızı terletmemeli. Yazın giyilecek ayakkabıyı yazın, kışın giyilecek ayakkabı kışın giyilmeli. Özellikle erkekler her zaman aynı ayakkabıyı giymemeli. Ayakkabının da dinlendirilmesi gerekiyor. Bunun dışında ayak sağlığı için düzenli tırnak kesimi ve ayağın kuru tutulması da çok önemli.” açıklamasında bulundu.

Giyilen ayakkabı ve çorapların ayaklarda çok ciddi sağlık problemine yol açabileceğine de değinen Prof. Dr. Ali Cımbız, "Su toplaması başta olmak üzere, nasır, mantar, koku, ağrı, şişme, kesikler ve yaralanmalar gibi pek çok problem ayak sağlığını tehdit ediyor. Bunların önüne geçmek ve ilerlemesini engellemek için her gün düzenli olarak ayaklarımızı kontrol etmeli ve gerekirse günlük bakım yapmalıyız. Ayak sağlığına dikkat etmediği için diyabet nedeniyle yüzlerce insanın ayağı kesiliyor. Bunun beraberinde yeterince ayak sağlığına dikkat etmediği için yürüyüşü bozulan, bel ağrısı çeken, diz ağrısı çeken insanlar var. Bu nedenle ayak bakımı çok önemlidir.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar