Avusturya’da aşırı narkozdan ölen 3 yaşındaki Azra’nın davasında karar beraat

2011 yılında 'uhu' markalı, etkili yapıştırıcı madde ısırdığı için babası tarafından kontrole getirildiği Innsbruck Hastanesi Çocuk Kliniği’nde hayatını kaybeden Azra’nın davasında ölüme sebebiyet vermekten yargılanan doktorlar...

Google Haberlere Abone ol
Avusturya’da aşırı narkozdan ölen 3 yaşındaki Azra’nın davasında karar beraat

2011 yılında 'uhu' markalı, etkili yapıştırıcı madde ısırdığı için babası tarafından kontrole getirildiği Innsbruck Hastanesi Çocuk Kliniği’nde hayatını kaybeden Azra’nın davasında ölüme sebebiyet vermekten yargılanan doktorlar beraat etti.

Davaya bakan Hakim Bruno Angerer ‘Sonuçta suçlu olarak kimsenin kalmaması yetersiz gözükebilir’ ifadelerine kullanırken savunma avukatı olayda doktorlar arasındaki iletişimsizliğe dikkat çekti. Azra’nın ailesi de mahkeme de hazır bulunduğu karara savcılıktan bir açıklama yapılmadı.

Innsbruck şehrinde görülen davada bilirkişi olarak atanan Slyvia Fitzal konuya ilişkin raporunda ‘doktorların elinden geleni yaptıkları ve çok az kişide rastlanan ‘propafan sendorumumun küçük Azra’nın ölümüne neden olduğu’ ifadelerine yer verdi. Fitzal mahkemede ne büyük atanın Azra’nın kontrol muayenesinin zamanında yapılmaması olduğunu söyledi. Üç yaşındaki Azra’nın ölümü ile ilgili en çok tartışılan konu, verilen narkozun süresi ve kullanılan narkoz maddesi. Yapılan en büyük hatanın narkozda kullanılan propofol maddesinin, narkoza müsait olmayan bir çocuğa olması gerekenden çok fazla bir şekilde tatbik edilmesi. Mecburi kalınan durumlarda narkoz maddesi olarak kullanılan propofol, bebek ve çocuklara uygulanması durumunda en fazla iki saat olarak tatbik edilmesi gerekirken, küçük Azra`ya 48 saat boyunca verildiği ortaya çıkmıştı.

Azra’nın babası; ‘‘Azra yapıştırıcı maddeyi yutmadı. Kızım sadece Uhu süper yapıştırıcı ısırdı. Bunun üzerine kontrol amaçlı Schwaz Hastanesine, orada çocuk kliniği olmadığından Innsbruck Hastanesi Çocuk Kliniği’ne geldik. Cumartesi akşamı içeri alınan kızım için hastane tarafından bizlere Pazar günü çocuğun hiç bir şeyi olmadığı ve hayatı bir tehlikenin bulunmadığı söylendi. Akabinde ise hiçbir şeyi bulunmadığı söylenen kızımın bir anda yoğun bakıma alınması gerektiği aktarıldı. Günlerce yoğun bakımda kalan çocuğum iki hafta sonra vefat etti. 48 saat boyunca verilen narkoz sonucu beyin ölümü gerçekleşen kızımın daha sonra diğer organları da iflas etti.“ açıklamasını yapmıştı.

Minik Azra’nın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olay sonrasında hastenede yeterince doktorun ve hastane çalışanının bulunmamasından dolayı bu tarz oluşan birçok hata ile karşı karşıya kalındığı ifade edilmişti.

PROPOFOL’ÜN YAN ETKİLERİ HENÜZ TAM ANLAMIYLA BİLİNMİYOR

Ünlü şarkıcı Michael Jackson`un ölümüne sebep olduğu kesinleşen propofolün yan etkileri ünlü şarkıcının ölümünün ardından tüm dünyada yankı bulmuştu. Kaslara işleyerek dokuları öldürdüğü kanıtlanan propofol, uzun süreli kullanımı halinde kalıcı hasarlara ve akabinde de ölümlere neden oluyor.

Almanya’da 16 yaşından küçüklere kullanılması yasaklanan ve aynı şekilde Viyana’da yaklaşık altı yıldır kullandırılmayan propofol, bu olay sonucunda Innsbruck Üniversitesi Hastanesi’nde de yasaklanmıştı

Dr. Bedran Barnas Usso ölümlere neden olan ilacı şöyle tanımlıyor:

‘‘Propofol normal şartlarda geçici ve kısa süreli narkozumsu etki yapan bir ilaçtır. Bu ilaç, insani bir nevi bayıltır ama ağrı kesici değildir. Kesinlikle hamile kadınlara, çocuk emziren kadınlara ve küçük yaşta çocuklara verilmesi doğru değildir. Çünkü yan etkileri bu konuda bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde daha detaylı araştırılmamıştır.’’

CİHAN

Yorumlar