Avusturya hükümetine 'ilanlı' tepki

Ankara'da yaşayan Türk iş adamı Durmuş, Avusturya'nın ikinci büyük gazetesi Österreich'e verdiği ilanla Avusturya hükümetinin darbe girişimi karşısındaki tutumunu eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Avusturya hükümetine 'ilanlı' tepki
Turizm sektöründe faaliyet gösteren ve Ankara'ya yaşayan iş adamı Semih Durmuş, Avusturya'nın ikinci büyük gazetesi Österreich'e verdiği ilanla Avusturya hükümetinin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi karşısındaki tutumuna tepki gösterdi.

Gazeteye iki gün yarım sayfa ilan veren Durmuş, ilanın altındaki imzasında kendisini "darbeden zarar görmüş demokrasi aşığı bir Türk" olarak tanımladı.

İlanda, Avusturya Başbakanı Christian Kern ile Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz'un darbecilerin tutuklanmasının ardından Türkiye-Avrupa Birliği (AB) müzakerelerinin sonlandırılmasına ilişkin açıklamalarını üzüntüyle izlediklerini belirten Durmuş, şu ifadelere yer verdi:

"Sayın Kern ve Sayın Kurz, Avusturya’da, yani sizin ülkenizde, 15 Temmuz günü yasa dışı bir örgütün küçük bir askeri kolu demokrasi ile iş başına gelmiş hükümeti silahla devirip darbe yapsa, parlamento ve devlet dairelerine el koyup kendi yandaşlarını iş başına getirip demokrasi yerine cunta yönetimini getirseydi, siz ne yapardınız?"

Durmuş, ilanında, Türk halkının demokrasiye ve evrensel değerlere sahip çıktığını, bu uğurda 240 şehit verildiğini, 2 bin 500 kişinin yaralandığını vurgulayarak, halkın tanklara göğsünü siper ettiğini ve kurşunların hedefi olduğunu, Meclis'in bombalandığını, seçilmiş Cumhurbaşkanı'na suikast girişimi olduğunu, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının esir alındığını hatırlattı.

"Türk halkı her acıya katlanır ama tehdit ve şantajla terbiye edilmeye asla"

Darbeden sonra Türk hükümetinin AB müktesebatına uygun hukuki düzenlemeler yaptığını belirten Durmuş, ilanda şunları kaydetti:

"Evrensel demokratik değerleri savunan Türk halkını yüzüstü bırakarak demokrasi ve ortak değerlerin korunması sınavında sınıfta kaldınız. Gerçekleri saptırmakta, iç politika malzemesi yaparak Avusturya halkını yanlış bilgilendirmektesiniz. Size son bir soru sormak istiyorum: Darbe başarılı olsaydı tutumunuz nasıl olurdu? Eminim AB ve cunta hükümetini aynı cümle içinde kullanmak bile sizi ürkütüyordur. Dost bir ülke olarak Türkiye’yi ziyaret edip moral verseydiniz çok daha faydalı olurdunuz diye düşünüyorum. Bunu yapmadığınız gibi bir de Türkiye’yi tehdit ediyorsunuz. Türk halkı her acıya katlanır ama tehdit ve şantajla terbiye edilmeye asla. 78 milyonu bir sömürge ülkesi insanı gibi görmemenizi ve Avusturya ve Türk halkının yüzyıllara dayanan bir dostluğunun olduğunu unutmamanızı rica ederim."

"Aşağılanmaya karşı bir tepki göstermek istedim"

Durmuş, darbe girişimi nedeniyle maddi ve manevi zarar gördüğünü ve bu yüzden ilan verdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Avusturya'dan gelen müşterilerimiz, arkadaşlarımız var. FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle elbette maddi ve manevi zarara uğradık. Ancak böyle derin ve güzel ilişkilerimizin olduğu bir ülkenin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı'nın Türkiye için aşağılayıcı ifadeler kullanması ağrıma gitti. Billboardlara Türkiye aleyhine reklamlar verilmesi de beni çok üzdü. Tüm Türk vatandaşları adına bu aşağılanmaya karşı bir tepki göstermek istedim. Elbette bu süreçte benim de maddi ve manevi olarak kaybettiklerim var ama Türk milletinin bu ifadelerden duyduğu üzüntüyü dile getirmek her şeyden önemli. Onurumuzun ve gururumuzun ayaklar altına alınmasına asla izin vermeyeceğimizi herkes bilmeli. Gazete ilanını işte bu duygularla verdim."

Yorumlar