Avustralya Büyükelçisi: Tören alanına sığabilecek kadar Anzak gelecek

Yeni atanan Avustralya Büyükelçisi James Larsen, Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı olan 2015'te gelecek Yeni Zelanda ve Avustralyalı vatandaşların, tören alanına sığabilecek kadar olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Avustralya Büyükelçisi: Tören alanına sığabilecek kadar Anzak gelecek

Yeni atanan Avustralya Büyükelçisi James Larsen, Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı olan 2015'te gelecek Yeni Zelanda ve Avustralyalı vatandaşların, tören alanına sığabilecek kadar olacağını söyledi. Anzak Koyu’ndaki tören alanı, 10 bin 500 kişi alabiliyor.

Büyükelçi Larsen, ilk resmî ziyaretini Çanakkale’ye yaptı. Avustralya Gazi İşleri Müsteşarı Matt McKeon ile birlikte. Vali Ahmet Çınar’ı makamında ziyaret etti. Burada konuşan Vali Çınar, kendisini görmekten şeref duyduklarını belirterek, işbirliğini daha da geliştirerek devam ettireceklerini söyledi. Larsen ise Türkiye’nin ve özellikle Çanakkale’nin Avustralyalı vatandaşların kalbinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Türkiye ile tarihlerinin 100 yıla dayandığını vurguladı. Larsen, “Benim için sayın valiyi ziyarette bulunmak büyük bir onur. Tabii ki Çanakkale, Avustralyalı vatandaşların kalbinde çok önemli bir yer taşımakta. Benim için Türkiye’de ilk resmî ziyaretimin Çanakkale’ye olması çok anlamlı. Türkiye ile ortak tarihimizin yaklaşık 100 yıla dayandığını söyleyebilirim. Bunun üzerinde kurulmuş çok sıcak ve iyi bir ilişkimiz olduğunu söylemekten mutluluk duyuyorum. Böylesi trajik bir olaydan sonra bugünkü gibi sıcak ve harikulade bir ilişki kurabilmek çok büyük başarı ve bundan büyük bir mutluluk duruyoruz. İşte bu yüzden Türkiye ve özellikle Çanakkale, Avustralyalıların kalbinde çok önemli bir yer tutmaktadır.” dedi.

James Larsen, ziyarette gazetecilerin sorularını da cevapladı. Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümünde kaç Anzak’ın geleceğine dair şu açıklamayı yaptı: “Türkiye ve Avustralya hükümetleri, bu konuda ortak bir görüşe vararak adımlar atmışlardır. Şu anda bahsedilen o rakamın, tören alanına sığabilecek insanların güvenli bir şekilde oraya gelebilmesi, yerleşmesi ve oradaki atmosferi uygun bir şekilde anmak, törenlerin yapılabilmesi adına oraya sığabilecek maksimum rakam olduğunu düşünüyoruz.”

Ziyaret sonunda Büyükelçi Larsen, Vali Çınar’a Avustralya arşivinde bulunan Atatürk’ün Çanakkale Savaşları’ndaki bir fotoğrafını, Çınar ise Çanakkale seramiği takdim etti. CİHAN

Yorumlar