Avukatlar, sanıklardan önce tanıkların dinlenmesine karşı çıktı

Eskişehir’de Gezi Parkı eylemleri sırasında eli sopalı kişilerce dövülerek öldürüldüğü ileri sürülen üniversiteli Ali İsmail Korkmaz davasıyla ilgili tanık ifadelerinin alınacağı duruşma, 28 Şubat 2014 tarihine ertelendi.

Google Haberlere Abone ol
Avukatlar, sanıklardan önce tanıkların dinlenmesine karşı çıktı

Eskişehir’de Gezi Parkı eylemleri sırasında eli sopalı kişilerce dövülerek öldürüldüğü ileri sürülen üniversiteli Ali İsmail Korkmaz davasıyla ilgili tanık ifadelerinin alınacağı duruşma, 28 Şubat 2014 tarihine ertelendi. Müşteki ve sanık avukatlarının, iddianamenin sanıkların yüzüne okunmadan, ifadeleri alınmadan ve duruşma yapılmadan tanık ifadelerinin alınmasının ceza usul yasasına aykırı olduğu gerekçesiyle tanık ifadelerinin alınmasının ertelenmesini istedi. Bunun üzerine, Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, asıl bu davaya bakacak olan Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi'ne bu konunun sorulmasına, tanık ifadelerinin ise asıl mahkemeden, ilk duruşmanın yapılmasından sonra alınmasına karar verdi.

Korkmaz'ın öldürülmesi olayına bakacak olan Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazarak, olaya tanıklık edenlerin talimatla ifadelerinin alınmasını istedi. Bunun üzerine Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, olaya tanıklık ettiği belirlenen 23 tanığın ifadesinin bugün alınmasına karar verdi. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.20’de başlayan ve yarım saat süren ifade alma duruşmasına Korkmaz’ın ailesi, Türkiye’nin değişik barolarından 25 avukat ile Ankara’daki Gezi Parkı eylemleri sırasında yaşamını yitiren Ethem Sarısülük’ün annesi Safi Sarısülük sanık avukatlarından Selamet Şen katıldı. Duruşma nedeniyle adliye çevresinde 300 polis güvenlik tedbiri aldı. Ankara, İstanbul, Hatay ve başka şehirlerden çok sayıda vatandaş, Korkmaz’a destek için adliye önünde toplandı.

"SANIKLARDAN ÖNCE TANIKLARIN DİNLENMESİ CEZA USUL YASASINA AYKIRI"

Duruşma başlamadan önce söz alan müşteki avukatlarından Ömer Kavili ve Ayhan Erdoğan, iddianamenin sanıkların yüzüne okunmadan, ifadeleri alınmadan, asıl mahkemede ilk duruşma yapılmadan tanık ifadelerinin alınmasının ceza usul yasasına aykırı olacağını, bu nedenle tanık ifadelerinin alınmasında, asıl görevli ve yetkili mahkemede dinlenmesinin daha doğru olacağına, bu konuda asıl mahkemeye danışılması gerektiğini bildirdi. Sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever’in avukatı Selamet Şen de mahkeme heyetine tanıkların asıl mahkemede dinlenmesinin, adil yargılanma bakımından daha uygun olacağını kaydetti.

Müşteki ve sanık avukatının bu taleplerini değerlendiren mahkemeye heyeti, asıl mahkemeye bu konuda sorulmasına, tanık ifadelerinin ise asıl mahkemeden yani ilk duruşmanın yapılmasından sonra alınmasına karar verdi. Buna göre mahkeme, Korkmaz olayı ile ilgili 23 tanığın ifadelerinin alınması duruşmasını 28 Şubat 2014 tarihine erteledi.

AVUKAT ERDOĞAN: SANIKLAR DİNLENMEDEN TANIKLARIN DİNLENMESİ HUKUKSUZLUK

Duruşma sonrası bir açıklama yapan Korkmaz’ın avukatlarından Ayhan Erdoğan, şöyle dedi: “Bu duruşmanın aslında tamamı ile yargılama faaliyeti olarak bu şehirde ve adliyede sürmesi gerekirken hukuka aykırı bir şekilde buradan alınarak Kayseri’ye nakledilmiştir. Kayseri’ye nakledilen bu yargılamada başka bir hukuksuzluk daha yapılarak sanıkların dinlenmesinden önce tanıkların üstelik talimatla güvenli olmadığı iddia edilen bu şehirde tekrardan dinlenilmesidir. Mahkemenin bu kararı aslında mahkemenin burada görülmesinin hiçbir engelinin olmadığının kanıtıdır. Taleplerimiz bu yönde ve buna yöneliktir. Mahkemece bu taleplerimiz ciddiye alınmıştır ve değerlendirilmek üzere bir ara kararıyla duruşmayı ertelemiştir. Bugünkü kararla aslında yargılamanın burada yapılabileceğinin ve usule uygun yürütülürse sanıklardan sonra tanıkların dinlenmesine geçileceğinin bir delilidir.”

Korkmaz’ın ağabeyi Gürkan Korkmaz ise "Güvenlik gerekçesiyle davanın Eskişehir'den Kayseri'ye alınmasına rağmen, tanıkların ifadelerinin Eskişehir'de alınması, aslında bu şehrin güvenli bir şehir olduğunun göstergesidir. Bu durum mahkeme burada görülseydi hiçbir sıkıntının olmayacağını ispat etmiş durumdadır.” dedi.

Bu arada, güvenlik gerekçesiyle Kayseri’ye alınan Korkmaz davasının ilk duruşması 3 Şubat’ta Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilecek. Korkmaz ailesi de müşteki olarak 13 Ocak’ta Hatay Adliyesi’nde mahkeme huzurunda ifade verecek.


CİHAN

Yorumlar