Avukatlar: Paralel yapı iddiaları, hiçbir somut delile dayanmamaktadır

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan bir grup avukat, hiçbir somut delile dayanmayan paralel devlet iddiası ile binlerce emniyet mensubunun görevden alındığını ve tasfiye edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Avukatlar: Paralel yapı iddiaları, hiçbir somut delile dayanmamaktadır

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan bir grup avukat, hiçbir somut delile dayanmayan paralel devlet iddiası ile binlerce emniyet mensubunun görevden alındığını ve tasfiye edildiğini söyledi.

Bağımsız Hukukçular Platformu'na üye bir grup avukat, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan avukat Bilal Çalışır, 17 Aralık 2013 tarihinde başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından ülke olarak bir çok hukuksuz uygulamalara şahit olduklarını söyledi. Avukat Çalışır, "Bu süreçte yaşanan hukuki ve siyasi krizler hala hafızalarımızda derin izlerini taşıdığımız darbe dönemlerini aratmayacak şekilde parlamenter rejim ve demokratik sistemin tıkanmasına neden olmuştur. Demokratik sistemin temelini oluşturan hukuk devleti kavaramı ayaklar altına alınmıştır." dedi.

HÜKÜMETİN, PARALEL YAPI İDDİALARI, HİÇBİR SOMUT DELİLE DAYANMAMAKTADIR

Avukat Çalışır, "100 gündür dillerinden düşürmedikleri ve hiçbir somut delile dayanmayan paralel devlet iddiasını binlerce vatan evladı, görevden almalar ve tasfiyelerle adeta kıyıma uğradı." diye konuştu.

Bu süre içerisinde yargının işini yapamaz olduğunu ve hukuksuz bir çok uygulamanın iktidar eliyle meşru hale getirildiğini belirten Çalışır, "Hukuki mevcut deliller gözetilmeksizin yolsuzluk ve rüşvet suçuna karıştığı iddia edilen eski bakanlar ve çocukları AKP iktidarı tarafından korunarak adeta suç bastırma girişimlerinde bulunmuşlardır." ifadesini kullandı.

İktidar tarafından açıkca yargıya müdahale edildiğini ve yargının işlevini yerine getiremez olduğunu belirten avukat Çalışır, "17 Aralık sonrası adeta cadı avına dönüşen tasfiyeler ve açığa almalar, Emniyet teşkilatı içerisinde oluşan güven kaybı sonucunda tarafsızlık ve eşitlik ilkeleri zedelenmiştir. Hukuktan yana tavır koyması gereken personelin yaşanan gelişmeler sonucunda kudrete ve güce sığınması sağlanarak personel hukuksuz eylemlere zorlanmıştır." şeklinde konuştu.

İktidar eliyle açığa alma işlemlerinin hukuka aykırı olduğuna dair yürütmeyi durdurma kararları verildiğini belirten avukat Çalışır, bu kararların da yine hükümet tarafından uygulanmayarak görevi kötüye kullanma suçunun aleni bir şekilde işlendiğini söyledi.

YÜRÜTME, YARGI KARARINI ELEŞTİREMEZ, MÜDAHALE EDEMEZ

Yargı kararlarının uygulanmamasının Anayasa'ya aykırı olduğu belirten avukat Çalışır, "Anayasa'nın 138. maddesinin son fıkrasında idarenin mahkemenin kararlarına uymak zorunda olduğu açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle yürütmenin yargı kararlarını eleştirmesi, müdahale etmesi ve uygulamaması kabul edilemez. Hukuksuzluk karşısında rahatsız olan biz hukukçular, 17 Aralık sürecinden sonra tasfiye ve açığa alma uygulamalarına maruz kalan mağdurlara her türlü hukuki desteği vermeye hazırız." dedi.

Avukatlar yapılan açıklamanın ardından adliyeden ayrıldı. CİHAN

Yorumlar