Avukatlar BDP'li vekiller için itirazda bulundu

Diyarbakır Barosu avukatları, tutuklu BDP milletvekillerinin tahliye talebinin reddine itirazda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Avukatlar BDP'li vekiller için itirazda bulundu

Diyarbakır Barosu avukatları, tutuklu BDP milletvekillerinin tahliye talebinin reddine itirazda bulundu. Sanık avukatları, Diyarbakır 5’inci ve 6’ncı Ağır Ceza Mahkemeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu (HSYK) da şikayette bulundu.

    Diyarbakır 5 ve 6’ncı Ağır Ceza Mahkemeleri, tutuklu Milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Kemal Aktaş, İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım’ın tahliye istemlerini dün reddetmişti. Sanık avukatları, İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım için Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne, Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak ve Kemal Aktaş için ise 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Kararı veren mahkemelerin üst mahkemesi konumunda olan 6 ve 4’üncü Ağır Ceza Mahkemeleri’nin itiraz başvurularını değerlendirerek, önümüzdeki günlerde karara bağlaması bekleniyor.

    Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, düzenlediği basın toplantısında KCK davalarından tutuklu milletvekillerinin tahliye taleplerinin reddedilmesine tepki gösterdi. Diyarbakır Barosu’ndaki toplantıya, milletvekillerinin avukatları da katıldı. Elçi, mahkemelerin verdiği kararların hukuki dayanaktan yoksun olduğunu öne sürerek "Anayasa’nın 153’üncü maddesi bunu açıkça hüküm altına almıştır. Anayasa Mahkemesi en üst yargı organıdır ve herhangi bir mahkeme değildir. Hiç bir makam Anayasa Mahkemesi kararlarını görmezden gelemez. Hukuk devletinde Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması ürkütücü bir durumdur. Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığı bir düzende özgürlükten söz edilemez. Tahliyesini talep ettiğimiz Kemal Aktaş ve Selma Irmak 4 yıl 8 aydan bu yana tutukludur. Balbay’ın tahliyesi doğru ve yerinde bir karardır. Mustafa Balbay, hakkında verilmiş bir hüküm olmasına rağmen tahliye edildi. Tahliyesini talep ettiğimiz milletvekilleri haklarında verilmiş bir hüküm yoktur. Tahliye taleplerinin reddi kararını, hakimlerin yorum farklılığı olarak değerlendirmiyoruz. Bu karara imza atan yargıçların tümüyle hukuka aykırı düşüncelerle, müvekkillerin siyasal düşüncesi ve etnik kimliğini gözeterek böyle bir karara gittiklerini düşünüyoruz. Bu kararlarla, görevi kötüye kullanma suçunun oluştuğunu düşünüyoruz. Hukuken garip bir durum mevcuttur." diye konuştu.

    Kürtlere Anayasa’nın uygulanmadığını ileri süren Elçi, tutuklu milletvekilleri ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) başvuru olduğu için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmadıklarını kaydetti. CİHAN

Yorumlar