Avukatlar Bahtiyar Aydın ve Lice davası nakline tepki gösterdi

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edilmesi ve çıkan olaylarda 16 kişinin ölümüyle ilgili açılan davanın Eskişehir'e nakledilmesine tepkiler devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Avukatlar Bahtiyar Aydın ve Lice davası nakline tepki gösterdi

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edilmesi ve çıkan olaylarda 16 kişinin ölümüyle ilgili açılan davanın Eskişehir'e nakledilmesine tepkiler devam ediyor. Lice Adalet Arıyor Platformu avukatları, davanın nakledilmesiyle mağdurların ikinci kez mağdur edildiğini belirtti.

Güneydoğu'da işlenen en önemli faili meçhul cinayetlerden biri olan Bahtiyar Aydın olayı ile Lice'nin yakılmasıyla ilgili 20 yıl aradan sonra açılan dava Eskişehir'e nakledildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ile 24 yıla kadar hapis cezası istendi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın zamanaşımından kurtardığı cinayetle ilgili iddianame, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geçen yıl kabul edildi ve tensip duruşması geçen hafta yapıldı. Emekli olduktan sonra yurtdışına çıkan sanıklardan Albay Tünay Yanardağ ile emekli Albay Eşref Hatipoğlu'nun avukatları mahkemeye başvurarak, müvekkillerinin can güvenliği için davanın başka ile alınmasını talep etti. Diyarbakır Valiliği bu talebi olumlu bakarken Cumhuriyet Başsavcılığı güvenlik sorunu olmadığını ve davanın kentte görülebileceğini belirtti. Bunun üzerine mahkeme karar verilmesi için dosyayı Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'ne gönderdi. Yargıtay dava dosyasının Eskişehir'e gönderilmesinin ardından yeni bir esas numarası ile yargılama yapılacağını bildirdi.

Diyarbakır'daki avukatlar bu gelişmeye tepki gösterdi. 'Lice Adalet Arıyor Platformu' adına Yunus Muratakın, Nahit Eren ve Şiyar Kaymaz, Diyarbakır Bora Başkanlığından basın toplantısı düzenlendi. Platform adına konuşan Şiyar Kaymaz,bu nakil kararı tamamen hukuk ilkelerinden uzak olduğunu söyledi. Bu ülkede yapılan hukuk kazaları insanların aidiyet duygusundan uzaklaştırdığını belirten Kaymaz, bu ülkeye hala Kürt olduğu için hukuk farklı oluyorsa o zaman kimse bu halkın aidiyet duygusunu sorgulamaması gerektiğini ifade etti.
Lice adalet tecellisi için yollara çıktığını anlatan Kaymaz,Lice kendisini bu ülkenin bir aidiyeti olarak gördüğünü için yola çıktığını kaydetti. İki sanık için güvenlik gerekçesi göstererek nakil kabul görüldüğünü belirten Kaymaz,binlerce mağdurun bu durumu hesaba katmadığını söyledi. Kaymaz, Adalet Bakanlığı'na yazdıkları dilekçe mahkemenin Diyarbakır'da görülmesinden dolayı hiçbir güvenlik sorunu olmayacağını ifade etti. Kaymaz,"Platform bileşenleri ,bu olayın mağdurları,tanıkları ve müştekileri olarak ,güvence olacağımızı belirtmiştik. Şimdi binlerce mağdurun gidişini kim sağlayacak. Onların güvenliğini kim sağlayacak. Diyarbakır'da yüzlerce avukatlar mağdurları savunurken ,Eskişehir'de bu mağdurları kim savunacak. Acaba Diyarbakır Valisinin bu mağduriyetleri için bir çözümü var mı? Binlerce mağdurum mağduriyetlerini kim giderecek." dedi.

Bu saatten sonra mahkemenin yapacağı hiçbir şey kalmadığını belirten Kaymaz, partililere seslendi. Kaymaz,"Şimdi yapılacak tek şey siyasilerin özellikle AKP, BDP ve CHP'nin bu konunda ortak bir tutum olması gerekir. Yasal düzenlemeyi yapıp mahkemelerin bu olayı oluştuğu yerel mahkemelerin yapılmasını ve Lice olaylarının meclis tarafından soruşturulmasını sağlamalıdırlar." diye konuştu.
Bu davayı bugün takip eden adalet arayan avukatlar o dönemin çocukları olduğunu Kaydeden Kaymaz,"Bugün adalet arayışımızın temelinde çocukluk hatıralarımızda kalan o katliamların bizim ve ya başka çocuklara yaşatılmaması içindir. Sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağız. O dönemim katliam planlayıcılarının faillerin bulunarak yargı önüne çıkarılması için bütün emeğimizi sergileyeceğiz." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar