Avukat Turhanlı: Gözaltı süresi doldu, polislerin serbest bırakılması lazım

Gözaltına alınan polislerin avukatlarından Ömer Turhanlı, gözaltı süresi dolmasına rağmen polislerden bazılarının henüz ifadelerine bile başvurulmadığını belirterek, "Bu dakikadan sonra arkadaşların bir saniye bile içeri kalmaması...

Google Haberlere Abone ol
Avukat Turhanlı: Gözaltı süresi doldu, polislerin serbest bırakılması lazım

Gözaltına alınan polislerin avukatlarından Ömer Turhanlı, gözaltı süresi dolmasına rağmen polislerden bazılarının henüz ifadelerine bile başvurulmadığını belirterek, "Bu dakikadan sonra arkadaşların bir saniye bile içeri kalmaması lazım. Tutulduğu taktirde suç işlenmiş olur. Bu durum ısrarla devam ettirilirse HSYK'ya hemen dilekçe fakslayacağız. Yarın da aslıyla birlikte müracaatımızı sağlayacağız." dedi.

Gözaltına alınan polislerin avukatlarından Ömer Turhanlı, gözaltı süresinin dolduğunu ancak henüz polislerle ilgili bir karar verilmediğine vurgu yaparak bu durumun yasalara ve Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Adliye önünde açıklama yapan Turhanlı, en son gözaltı kararı 25.07.2014 saat 01.30'dan 26.07.2014 günü saat 01.30'a kadardır. CMK'ya göre 01.30'a kadar mevcut şüpheliler hakkında müsbet veya menfi bir karar verilmesi gerekiyor. Eğer verilmez ise 01.30'u bir dakika geçtiği zaman bu şahıslar hakkında derhal tahliye karar verilmesi lazım. Kanunun amir hükmü budur. Saat şu an 02.00. Biz bu durumu sayın savcıya izah ettik. Bütün arkadaşlar bu durumu tutanak altına aldık. Savcı beye tutanağımızı verdik ve bir an önce bu arkadaşlarla ilgili gözaltı kararının kaldırılmasını talep ettik." ifadelerini kullandı.

"Savcı beyden müspet veya menfi herhangi bir cevap gelmedi." diyen Turhanlı, açıklamasına şöyle devam etti: "En önemli hak özgürlüktür. Özgürlük bir dakika dahi olsa kısıtlanamaz. Bu yasanın Anayasa'nın amir hükmüdür. Savcı beyden karar çıkmayınca ikinci tutanağımızı verdik. Tahliyeye ilişkin Sulh Ceza Mahkemesi'ne de müracaat ettik. Şu an itibari ile müspet veya menfi bir karar verilmedi. Bize göre bu zulüm işkenceye dönüşmüştür. Bu dakikadan sonra arkadaşların bir saniye bile içeri kalmaması lazım. Tutulduğu taktirde suç işlenmiş olur. Bu durum ısrarla devam ettirilirse HSYK'ya hemen dilekçe faksılacağız. Yarın da aslıyla birlikte müracaatımızı sağlayacağız."

75 kişiden 20 kişinin serbest bırakıldığını belirten Turhanlı, "Kalan 55 kişiden daha 20'sinin ifadesine bile başvurulmamıştır. Bu arkadaşlar adliyeye getirileli 24 saati geçti. Bunların ifade ve sorgularının tamamlanması gerekirdi. İfadesi alınanlarla ilgili de müsbet veya menfi karar verilmedi." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar