Avukat Mehmet Kasap: Yürütme açıkça anayasal suç işlemektedir

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı avukat Mehmet Kasap, yürütmenin açıkça Anayasal suç işlemekte olduğunu, hatta Anayasa’yı askıya aldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Avukat Mehmet Kasap: Yürütme açıkça anayasal suç işlemektedir

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı avukat Mehmet Kasap, yürütmenin açıkça Anayasal suç işlemekte olduğunu, hatta Anayasa’yı askıya aldığını söyledi.

Anayasa'ya göre yargı, yürütme ve yasamanın bağımsız erk'ler olduğunu vurgulayan Kasap, “Adalet ve İçişleri Bakanlığı tarafından Adli Kolluk Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile savcıların adli görevleri hakkında kısıtlama ve düzenlemeler yapılması, yürütmenin yargıya yönelik fonksiyon gasbıdır. Yargıya ve adli kolluk görevlilerine yönelik son uygulamalar, görevden almalar, tehdit ve baskılar ile devlet geleneğine de ağır darbe vurulmakta ve demokratik hukuk devletinden kabile devletine çevrilmeye neden olmaktadır.” dedi.

Ceza Muhakemesi Kanunu ve Adli Kolluk Yönetmeliği’ne göre, cumhuriyet savcısının soruşturma dosyasının tek amiri olduğunu hatırlatan Kasap, “Polis, jandarma, gümrük muhafaza ve sahil güvenlik memurları cumhuriyet savcısı emrindeki adli kolluk görevlileridir. Cumhuriyet savcısı, soruşturma dosyasında görev alan kolluk görevlilerinin amiri olup kolluk görevlileri Ceza Muhakemesi Kanunu 161/2. maddesine göre, 'Cumhuriyet savcısının adliyeye ilişkin bütün emirlerini gecikmeksizin yerine getirmekle yükümlüdür." ifadelerini kullandı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş’ın basın açıklamasına da değinen Kasap, şu ifadeleri kullandı: "İstanbul Emniyet Müdürlüğü, cumhuriyet savcısının talimatını ve adli tedbir niteliğindeki mahkeme kararının gereğini yerine getirmemekte ısrar etmiş, delillerin karartılmasına imkan vermiştir. Bu, adli kolluğun, bağımsız yargı erk'ine karşı bir başkaldırısıdır. Yürütme, açıkça anayasal suç işlemekte hatta Anayasa’yı askıya almaktadır. Adli Kolluk Yönetmeliği’nde geçen hafta yapılan yönetmelik değişikliği ile her savcıya elindeki soruşturma dosyası hakkında cumhuriyet başsavcısına yazılı bilgi vermek yükümlülüğü getirilmesi açıkça hukuka aykırıdır. Her şeyden önce Ceza Muhakemesi Kanunu, 167. maddesi Adalet ve İçişleri Bakanlığı’na yönetmelikle idari konularda düzenleme yetkisi vermiştir. Bu yönetmelik ile savcıların adli görevleri hakkında düzenleme ve yetki kısıtlaması yapılamaz. Zira Anayasamıza göre hiç kimse hakim ve savcılara emir ve talimat veremez, telkinde bulunamaz. Herkes, anayasal sınırlar içinde hareket etmeli ve anayasal ilkeleri çiğnenmemelidir. HSYK ve barolar başta olmak üzere her vatandaşımız yargı bağımsızlığına sahip çıkmalıdır.”
























CİHAN

Yorumlar