Avukat Kasap: Sulh ceza hakimlikleri eşine rastlanılmayacak bir uygulama

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Mehmet Kasap, yeni kurulan sulh ceza hakimlikleri ile ilgili olarak açıklama yaptı. Sulh ceza hakimliklerinin hem çift yargılama sistemine hem de tabii yargıç ilkesine aykırı olması bakımından hukuk devletinde...

Google Haberlere Abone ol
Avukat Kasap: Sulh ceza hakimlikleri eşine rastlanılmayacak bir uygulama

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Mehmet Kasap, yeni kurulan sulh ceza hakimlikleri ile ilgili olarak açıklama yaptı. Sulh ceza hakimliklerinin hem çift yargılama sistemine hem de tabii yargıç ilkesine aykırı olması bakımından hukuk devletinde eşine rastlanmayacak bir uygulama olduğunu vurgulayan Kasap, "Bu andan itibaren adı geçen mahkemelerin verdikleri kararların bizzat kendisi vicdanlarda mahkum olmuştur." dedi.

Yazılı açıklamasında adil bir şekilde yargılanmanın hak olduğunu vurgulayan Kasap, "Bizzat Başbakan’ın talimatıyla iş yaptığı açık olan bir yargılama sistemi ile karşı karşıyayız. 'Süper yetkili' sulh ceza hakimlikleri, hem çift yargılama sistemine aykırı olması hem de tabii yargıç ilkesine aykırı olması bakımından hukuk devletinde eşine rastlanmayacak bir uygulamadır. Bunun yanı sıra hukukçuların uyarıları dikkate alınmayarak verdiği kararlarla taraflı oldukları aşikar olan 'özel seçilmiş' hâkimlerin buralara atanması bu soruşturmayı başlamadan bitirmiştir. Bu andan itibaren adı geçen mahkemelerin verdikleri kararların bizzat kendisi vicdanlarda mahkûm olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Yolsuzluk, darbe girişimleri ve KCK soruşturmalarında görev alan emniyet personelinin sahur vakti gözaltına alınmasına yönelik yapılan operasyonu da değerlendiren Kasap, "Daha şüphelilerin ifadesi alınmadan kaç kişinin tutuklanacağının, kaç kişinin savcılık aşamasında bırakılacağının bilindiği bir yerde mahkeme olsa bile adil bir yargılamadan söz etmek mümkün değildir. Kaldı ki HSYK Atama Dairesi Başkanı yaptıkları yanlışı itiraf etmiş ‘üç hakiminde önceden verdiği kararları bilseydik bu şekilde atama yapmazdık’ demek zorunda kalmıştır." dedi.

Bu yargılamalara ses çıkarmayan tüm hukukçuların, gelecekte konuşma hakkını kaybetmiş olacaklarını belirten Kasap, "Gerçek hukuk devletinde asla görülemeyecek bu uygulamalarla ülkemiz demokrasisi maalesef büyük bir irtifa kaybetmiştir. Bu keyfi yargılamalar ülkemiz hukuk sisteminde tamiri zor yaralar açmıştır." değerlendirmesini yaptı. CİHAN

Yorumlar