Avuç içindeki kızarıklık karaciğer hastalığı belirtisi olabilir

Dermatoloji Uzmanı Dr. Gül Yıldırım, avuç içlerinde sık görülen kızarıklığın karaciğer hastalığının belirtisi olabileceğini söyledi. Yıldırım, “Kaşıntı karaciğer rahatsızlıklarında hasta açısından en can sıkıcı belirtilerden...

Google Haberlere Abone ol
Avuç içindeki kızarıklık karaciğer hastalığı belirtisi olabilir

Dermatoloji Uzmanı Dr. Gül Yıldırım, avuç içlerinde sık görülen kızarıklığın karaciğer hastalığının belirtisi olabileceğini söyledi. Yıldırım, “Kaşıntı karaciğer rahatsızlıklarında hasta açısından en can sıkıcı belirtilerden birisidir. Kaşıntıya zaman zaman sarılık, kaşımaya bağlı oluşan çizikler ve bazen kabuklu yaralar eşlik etmektedir.” dedi.

Dr. Gül Yıldırım, karaciğer hastalıklarının belirtileri hakkında bilgi verdi. Derinin, iç organlarının sağlıklı işleyişi konusunda ipuçları vermesi açısından önem taşıdığını belirten Yıldırım, “Avuç içlerinde kızarıklık sık görülen karaciğer hastalığı belirtisidir. Avuç içlerinin tümünü kaplayacağı gibi sadece belli bölgelerde sınırlı kalabilmektedir. Damarsal olarak diğer sık rastlanan bulgu örümcek damar görüntüsüdür. Başta göğüs dekoltesi olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde gözlenen örümcek benzeri kılcal damar yumakları oldukça karakteristiktir. Karaciğer tutulumu olmayan alkoliklerde de görülebildiği gibi kronik karaciğer yetmezliğinin klasik bulgusudur.” diye konuştu.

Karaciğer hastalıklarının tırnak yapısında da değişiklikler görüldüğünü kaydeden Yıldırım, “En sık gözlemlediğimiz değişiklikler parmaklarda çomaklaşma, kalınlaşmış tırnak, beyaz tırnak, beyaz bantlar, saat camı deformitesi ve kırılganlık oluşabilir. Nadir rastlanan ve bakır metabolizması bozukluğu ile giden Wilson hastalığı için karakteristik bir tırnak değişikliği olan tırnağın beyaz kısmında mavimtırak renk değişikliği tanı açısından önemli bir ipucudur.” ifadelerini kullandı.

Kaşıntının karaciğer rahatsızlıklarında hasta açısından en can sıkıcı belirtilerden biri olduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti: “Kaşıntıya zaman zaman sarılık, kaşımaya bağlı oluşan çizikler ve bazen kabuklu yaralar eşlik etmektedir. Derimiz, iç organlarımızdaki sorunlardan bizleri haberdar etmektedir. Bazen ipuçlarından erken tanıya varmak hasta için hayat kurtarıcı olabilmektedir.”

CİHAN

Yorumlar