Avrupalıların süt tüketimi Türkiye'den 4 kat fazla

Ülkede süt tüketiminin Avrupa Birliği(AB) ülkelerine göre 4 katı, İskandinavlara göre ise 5 katı düşük olduğu belirtildi. Süt üreticileri ülkede kişi başı süt tüketiminin yıllık 25 litre olduğunu, AB ülkeleri Almanya, Hollanda ve...

Google Haberlere Abone ol
Avrupalıların süt tüketimi Türkiye'den 4 kat fazla

Ülkede süt tüketiminin Avrupa Birliği(AB) ülkelerine göre 4 katı, İskandinavlara göre ise 5 katı düşük olduğu belirtildi.

Süt üreticileri ülkede kişi başı süt tüketiminin yıllık 25 litre olduğunu, AB ülkeleri Almanya, Hollanda ve Belçika'da 100 ile 112 litre arasında olduğunu belirtiliyor. İskandinav ülkesi Norveç, İsveç ve Finlandiya'da ise 128 litre olduğu ifade ediliyor. Üreticiler AB ve İskandinav ülkelerinde süt tüketiminin Türkiye'ye göre 4 ve 5 kat fazla olmasınında en önemli faktörün aile olduğu belirtiliyor. Ülkemizde yapılan istatistiklere göre sabah kahvaltısında en fazla tüketilen içeceğin yüzde 78 oranında çay olduğu, bunu ikinci sırada kahvenin takip ediyor.

Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği(MASÜB) Başkanı Bilal Ay, yaptığı açıklamada, Avrupa'nın süt içme ve kitap okuma alışkanlığını da ailede kazandığını rol modelinde anne ve baba olduğunu söyledi. Ülkede sütün sadece bebek ve çocuk içeceği olarak görülmesinin yanlış algı olduğunu belirten Ay, sütün 1 yaşından 90 yaşına kadar herkesin içebileceğini bir içecek olduğunu kaydetti.

Ülkede gazlı içecek reklamları ve etki alanının süt ve süt ürünleri tanıtımına göre baskın olduğunu vurgulayan Ay, "İnsanoğlunun dünyaya geldiğinde ilk can suyu anne sütüdür. Anne sütü de tıp otoritelerinin söylediğine göre bebeği bütün hastalıklardan koruyarak canlı tutuyor. Aslında hayatımızın her alanında süt var. Çocuklarımıza gazlı içecek veya başka içecekler yerine günde en az 4 bardak süt içirmeliyiz. Çocuklarımız sabah kahvaltısından 2 bardak süt içmeden sofradan kalkmalı. Çocuğun süt içmesi içinde anne ve babanın da süt içmesi gerekir. Avrupalı anne ve baba çocuğuyla birlikte süt içiyor. Anne ve baba süt içince çocuk da ailesini rol model alarak içiyor. İskandinav ülkeleri bu konuda daha hassas. Norveç'te kişi başı süt tüketimi 128 litre. Maalesef ülkemizde son 8 yıldır bunu 25 litrenin üzerine çıkaramadık." şeklinde yakındı.

Manavgat Sağlık Derneği(MASADER) Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Emin Canan, çocukların gelişme çağından itibaren sağlıklı büyümesi ve kadınlarda görülen osteoperoz(kemik erimesi) sorununa karşı, kalsiyum ve vitamin deposu günlük süt tüketime ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Canan, günde 2 bardak süt içerek, vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumun yüzde 75, fosforun yüzde 60'nı, iyotun yüzde 25 ile B2 ile B12 vitamin ihtiyacının yüzde 77'sini süt içerek karşılayabileceğini ifade etti.

Canan, "Kalsiyum, protein, A,B,D ve E vitamini bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok yararlı. Başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere herkesin vücudu için gerekli olan süt, vazgeçilmez tek besin kaynağıdır. Bu nedenle büyüme ve gelişme çağında olan çocukların, gençlerin, gebe ve emzikliler ile yaşlıların süt ve süt ürünlerini dengeli biçimde tüketmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Diş hekimi Recep Demirtaş da küçük yaşta itibaren süt içen çocukların diş yapısının kuvvetli olduğunu söyledi. Anne ve babaların çocuklarına diş sağlığı için gazlı ve asitli içecekleri içermemesi hususunda uyaran Demirtaş, "Çocuklarımıza gazlı içecekler değil; sadece süt içirelim. Gazlı içecekler çocuklarımızın dişine çok büyük zarar veriyor. Erken çürütüyor." dedi. CİHAN

Yorumlar