'Avrupalı, yayayı güçsüz gördüğü için trafikte öncelik veriyor'

Antalya İl Emniyet Müdürlüğü ve proje paydaşlarının 2 yıl önce hayata geçirdiği Avrupa Birliği(AB) Hayat Boyu Öğrenme Eğitim Sistemi Leonardo Da Vinci programı 'Yaya Öncelikli Kent; Antalya' projesi Antalya merkez, Kemer ve Alanya ilçelerinden...

Google Haberlere Abone ol
'Avrupalı, yayayı güçsüz gördüğü için trafikte öncelik veriyor'

Antalya İl Emniyet Müdürlüğü ve proje paydaşlarının 2 yıl önce hayata geçirdiği Avrupa Birliği(AB) Hayat Boyu Öğrenme Eğitim Sistemi Leonardo Da Vinci programı 'Yaya Öncelikli Kent; Antalya' projesi Antalya merkez, Kemer ve Alanya ilçelerinden sonra Manavgat'ta uygulamaya kondu.

Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Strateji Geliştirme Büro Amiri Hülya Gürbüz ile projede görevli polis memuru Cengiz Kurt, İlçe Emniyet Müdürlüğü toplantı salonunda proje hakkında 9 sürücü kursu ve trafik polislerine bilgilendirme yaptı. Gürbüz, proje paydaşı ülkelerin İsveç, Avusturya ve İspanya olduğunu söyledi. Yaya Öncelikli Kent Antalya projesi kapsamında Antalya Valiliği koordinesinde Antalya Emniyet Müdürlüğü trafik hizmetleri olarak AB ülkelerinden 3 ortak ülke ile Antalya Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Özel Sürücü Kursları Derneği ile birlikte 2011-2013 yılları arası başarılı uygulama gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Proje paydaşı ülkeler Avusturya, İsveç ve İspanya'da yaptıkları uygulama çalışmalarında AB ve İskandinav ülkelerinde yaya öncelikli trafiğin bir kültür olduğunu gördüklerini anlatan Gürbüz, "Avrupa ülkelerinde sürücüler trafikte yayayı güçsüz ve korumaz gördüğü için yol geçiş hakkını yayaya veriyor. Avrupalı sürücü trafikte yaya önceliğinde ben araç üstünde güçlüyüm, savunmasız, güçsüz ve korunmasız olan yayaya çarparsam zarar veririm düşüncesi var. İspanya, İsveç ve Avusturya'da yaya öncelikli trafiğin bir kültür olduğunu merkezinde de insan saygı olduğunu gözlemledik." diye konuştu.

Projelerini esas hedefini yaya öncelikli trafik anlayışında eğitimli insan sayısını arttırmak olduğunun altını çizen Gürbüz, ilçelerde ilk uygulamayı Kemer'de, ikincisini Alanya'da ve üçüncüsünü de Manavgat'ta uygulamaya koyduklarını kaydetti.

Gürbüz, projenin hedef kitlesinin eğitici eğitmenler, trafik polisleri, sürücü kurlarındaki eğitmenler, ilköğretim okullarındaki trafik dersi öğretmenleri, eğitmenler, ilköğretim ve üniversite öğrencileri, kamu kurum ve kuruluşlarının sürücüleri, toplu taşıma araç sürücüleri, mevcut yayalar ve mevcut sürücülerin olduğunu ifade etti.

Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Strateji Geliştirme Proje Büro Amirliği'de proje bilgilendirme görevlisi Cengiz Kurt'ta yaptığı açıklamada, projesin, Ulusal Ajans tarafında Türkiye'ye model bir proje seçildiğini söyledi. Proje hakkında 81 ile uygulama noktasında bilgilendirme yaptıklarının altını çizen Kurt, yaya öncelikli trafikte denetimli eğitimin önemli olduğunu, Avrupa'daki sürücülerin trafik polisine yakalanmaktan çok korktuklarını ve ABD'de lüks bir aracın bir trafik ihlalinde yaptığı cezanın para değil, üç araba yıkama cezası verildiğini kaydetti.

Kurt, projenin 278 bin Euro'luk olduğunu ve uygulama noktasında Finlandiya Hawk Ünivesitesi'nin çalışmasının model alındığını ifade etti.

Toplantı sonrası Manavgat'ta bir sokakta yaya önceliğine yönelik uygulamalı eğitim verildi. CİHAN

Yorumlar