Avrupalı Türkler uzaktan üniversiteye akın ediyor

Avrupalı Türklerin eğitime olan ilgisi çığ gibi büyüyor. Bunun göstergelerinden biri de Anadolu Üniversitesi (AÜ) Batı Avrupa Bürosu’nun Avrupa’daki 12 sınav merkeziyle verdiği açık üniversite programlarına olan yoğun ilgi.

Google Haberlere Abone ol
Avrupalı Türkler uzaktan üniversiteye akın ediyor

Avrupalı Türklerin eğitime olan ilgisi çığ gibi büyüyor. Bunun göstergelerinden biri de Anadolu Üniversitesi (AÜ) Batı Avrupa Bürosu’nun Avrupa’daki 12 sınav merkeziyle verdiği açık üniversite programlarına olan yoğun ilgi.

AÜ Batı Avrupa Programları Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. A. Atilla Doğan, uzaktan üniversite programlarına ilginin üçe katlandığını, telefonlara cevap vermekte zorlandıklarını belirterek, “Türklerin yoğun olduğu bölge olmasından dolayı Köln zaten en büyük sınav merkezimizdi. İlgi o kadar arttı ki; son yaptığımız sınavda sadece Köln bölgesi için 28 salon kullandık. Son yıllardaki program çeşitliliğimizin de getirdiği taleple, öğrenci sayısı üçe katlandı. Şu an Avrupa’da aktif öğrenci sayımız 5 bine ulaştı.” şeklinde konuştu.

Yeni bölümler hakkında da bilgiler veren Doğan, “Bölümlerimizin artması da ilgiyi arttırıyor. Dört bölümümüz vardı, şimdi on bölümümüz var. Ön lisans olarak Dış Ticaret, Turizm ve Otelcilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım ve İlahiyat programlarımız var. Lisans programlarımız ise İşletme, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyoloji bölümlerinden oluşuyor. Avrupa’da şu an 22 farklı ülkeden 5 bin öğrenciye 12 sınav merkezinde sınav organizasyonu yapıyoruz.” dedi.

BİLEK GÜCÜYLE PARA KAZANAN NESİL BEYİN GÜCÜYLE KAZANAN KUŞAK YETİŞTİRDİ

Türk toplumundaki dönüşüme dikkat çeken Doğan, 1961’de Avrupa’ya gelen insanların akademik eğitim için değil, bilek gücüyle emek karşılığında ekmeklerini kazanmaya geldiklerine vurgu yaparak, “Bilek gücüyle gelen nesil, beyin gücüyle para kazanan bir kuşağı beraberinde getirdi. Bardağın lütfen dolu tarafını görelim. Avrupa’daki Türk anne babalar, çocuklarımız iyi eğitim alsın diye hiç bir fedakarlıktan kaçınmayacak noktadalar. Sonradan gelenlerin eğitim seviyesi de daha yüksek ve eğitimini sürdürmek istiyor, bize başvuruyor.” diye konuştu.

Avrupa’da kabul görmenin yoluna dikkat çeken Doğan, “Türk toplumu şunu gördü; bulundukları ülkede seviyelerini yükseltmek, toplumda daha öne çıkabilmenin en önemli yolu eğitim düzeylerini yükseltmek. Yoksa o toplumda kabul edilebilme şansları yok.” şeklinde konuştu.1986 yılından beri Köln merkezli olarak hizmet verdiklerini kaydeden Doğan, “Anadolu Üniversitesi 28 yılda Avrupa’da 10 bin mezun verdi. İspanya, İtalya gibi sınav merkezimizin bile olmadığı, toplam 22 ülkede öğrencilerimiz var.” dedi.

AÇIK ÜNİVERSİTE İKİNCİ BİR EĞİTİM ŞANSI TANIYOR

Bir şekilde vaktiyle eğitim şansını kaçıranlara bu sistemin ikinci bir şans tanıdığına dikkat çeken Doğan, şöyle devam etti: “Bizim 60, 65, hatta 78 yaşında lise, üniversite öğrencilerimiz var. Avrupa’da emekli üniversiteleri var. Ne kadar çok okursanız daha kaliteli yaşıyor, zihin olarak zinde kalıyor, kariyer yapıyorsunuz. 21. yüzyıl tek alanda yetişenlerin yüzyılı değil.”

Doğan, AÜ Açık Üniversite programlarının Türkiye, KKTC, Azerbaycan’dan sonra Balkanlar’da da üç merkezde hizmet verdiğini, 1.5 milyonu aktif, toplam 2 milyon öğrencisi ile dünyanın en büyük üçüncü üniversitesi olduğunu kaydetti. Diplomalar için ise, “Euro ne kadar geçerliyse o kadar geçerli.” benzetmesini yaptı. CİHAN

Yorumlar