Avrupalı folklor bilimciler, Yörüklerin hayatını Evrenseki'de öğreniyor

Avrupalı halk (folklor) bilimcileri, Yörük-Türkmen hayatına ait bilgilenmeyi Antalya Manavgat'ta öğreniyor.

Google Haberlere Abone ol
Avrupalı folklor bilimciler, Yörüklerin hayatını Evrenseki'de öğreniyor

Avrupalı halk (folklor) bilimcileri, Yörük-Türkmen hayatına ait bilgilenmeyi Antalya Manavgat'ta öğreniyor. Manavgat Evrenseki Belediyesi'nin 15 ay önce kültür hizmetine sunduğu Evrenseki Kültür Evi, Avrupalı halk bilimcilerin uğradı öncelikli yerler arasında alıyor. Dört yılda hazırlanan kültür evinde 10 asırlık Yörük-Türkmen hayatını günümüze taşıyan 2 bin 500 değerli eşya bulunuyor. Kültür evi aynı zamanda 1071 Malazgirt Savaşı zaferi sonrası Andaolu'ya yerleşen Yörüklerin, göçebelikten yerleşik hayata geçmede ve bölgeye göre tarım aletlerini nasıl kullandıklarını günümüze taşıyor.

Evrenseki Kültür Evi kurucusu Türk halk müziği sanatçısı ve halk bilimci Hüseyin Kök, 15 ay önce ziyarete açtıkları kültür evinin Türkiye'nin en kapsamlı Yörük-Türkmen hayatını anlatan kültür evi ünvanına sahip olduğunu söyledi. Başta İngiltere ve Fransa olmak üzere bu tür kültür evlerinin Avrupa ülkelerinde yaygın olduğunu belirten Kök, Evrendeki'de sergiledikleri 10 asırlık eserlerle Avrupalı folklor bilimcilerine çeşitli sosyal gruplar arasında yaşayarak onların gelenekleri, inançları, töreleri, müzikleri, oyunları, edebi ürünleri, el sanatları, halk hekimliği, mimari ve müzecilik gibi konularda gözlem yapmada kaynak oluşturduğunu kaydetti.

Kültür evini Evrenseki Belediye Başkanı Recep Barut'un destek ve öncülüğünde kurduklarının altını çizen Kök, "Kültür evi ziyarete açıldıktan sonra Avrupalı halk bilimciler tarafından yoğun ilgi görüyor. Bir yıl içinde Avrupalı 300'ün üzerinde kültür üzerine araştırma yapan yüksek lisans öğrencisi, akademisyen, kültür turizmi tutkunu ve halk bilimci evi ziyaret etti. Avrupalı halk bilimciler Yörük-Türkmen hayatına ait en kapsamlı bilgi, kaynak ve esere kültür evinde ulaştıkları için bize teşekkür ediyor. İngiltere, Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya, Belçika, Norveç, İsviçre, Finlandiya, Lüksemburg, Avusturya, İsveç, Danimarka, ABD ve Macaristan'da halk bilimciler geliyor. Avrupalı halk bilimcileri her zaman otantik kültüre karşı ilgi duymuşlardır. Yabancı konukların teşekkürleri ne kadar doğru bir iş yaptığımız gösteriyor. Kültürün toplumun her alanında ne kadar önemli olduğunu bizi en güzel şekilde anlatıyor. Bu aslında ülkemizin, Antalya'nın ve Manavgat'ın gururu." diye konuştu.

Belçikalı halk bilimci Marianne Rigger, kültür evini Alman bir folklor bilimci arkadaşının tavsiyesi üzere ziyaret ettiğini söyledi. Dört yıl önce Yörük hayatını ve göçebelik üzerinde Denizli ve Burdur'da araştırma yaptığını anlatan Riegger, Yörüklerin, göçebelikten yerleşik hayata geçme ve tarım aletlerini kullanma ile ilgili en doyurucu kaynak bilgiye Evrenseki'deki kültür evinde ulaştığını kaydetti. Riegger, "Avrupa ülkelerinde halk bilimcilik çok önemli. Ülkeler kültürleriyle vardır. Geçmiş yıllarda Anadolu'nun değişik illerinde yörüklerin kullandığı müzik aletleri üzerine araştırma yaptım. Bu konuda Burdur'da kaynak bilgilere ulaştım. Falk bilimci Hamit Çine'nin araştırmaları Yörüklerin kullandığı müzikle ilgili doyurucu bilgiye sahip oldum. Manavgat'taki kültür evi Yörük-Türkmen hayatına ait 10 asırlık bir birikime sahip. Buda çok güzel." ifadedini kullandı.

İngiliz halk bilinci Tony Schweizer, kültür evine hayran kaldığını ve İngiliz halk bilimcilerine Evrenseki Kültür Evi'ni ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulunacağını kaydetti.

Evrenseki Belediye Başkanı Recep Barut, turizmin temelini kültürün oluşturduğuna inandıkları için kurduklarını söyledi. Kültür evini kurmalarındaki esas gayelerinin Yörük-Türkmen hayatı ile ilgili yanlış bilgilenmenin önüne geçmek olduğunu aktaran Barut, bunu da yerli ve yabancı turist ziyaretlerinin ziyaret sonrası yaptıkları açıklamalarla başardıklarına inandıklarını söyledi. Barut sözlerini şöyle tamamladı: "Kültür evimizde bizi biz yapan değerlerimizi sergiliyoruz. Kültür evimizde Anadolu insanı var. Özümüz var. Bizi biz yapan değer yargılarımız ve kültürümüz var." CİHAN

Yorumlar