Avrupa Uluslararası İlişkiler Çalıştayı Gediz Üniversitesi'nde yapıldı

İzmir, bu hafta önemli bir buluşmaya sahne oldu. Avrupa Uluslararası İlişkiler Çalıştayı, Gediz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin evsahipliğinde yapıldı. Avrupa Uluslararası Çalışmalar Birliği (EISA)'nin düzenlediği...

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Uluslararası İlişkiler Çalıştayı Gediz Üniversitesi'nde yapıldı

İzmir, bu hafta önemli bir buluşmaya sahne oldu. Avrupa Uluslararası İlişkiler Çalıştayı, Gediz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin evsahipliğinde yapıldı. Avrupa Uluslararası Çalışmalar Birliği (EISA)'nin düzenlediği çalıştay, 27 ülke ve 100 üniversiteden uluslararası ilişkiler uzmanı 154 bilimadamını biraraya getirdi, Avrupa dışından gelenler de oldu. Ülkelerinin dışişleri bakanlıklarına danışmanlık yapanların ve Dünya Çalışma Örgütü ile Avrupa Birliği (AB)’nde görev alanların da yer aldığı katılımcılar, üç gün boyunca dünyanın hem bugününü hem geleceğini konuştu.

Çalıştayda ülkeler arasındaki diplomatik krizler, değişen güç dengeleri, enerji ve güvenlik meseleleri ayrıntılı olarak ele alındı. Suriye ve Ukrayna’da son yaşananların, diplomatik ilişkileri ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyayı nasıl etkileyeceği masaya yatırıldı. AB’nin geleceği de bütün yönleriyle mercek altına alındı. Avrupa’yı birleştirici gücünü ve diplomaside belirleyici unsur olma özelliğini devam ettireceğine ancak güvenlik ve enerji sorunlarına kalıcı çözümler bulması gerektiğine işaret edildi.

Uluslararası ilişkiler duayenlerinin buluştuğu çalıştayda, yurtdışında milyonlarca kişi tarafından seyredilen Türk dizi filmleri de gündeme geldi. Türkler kadar yabancıları da ekran başına bağlayan dizilerin, Türkiye imajını değiştirdiği vurgulanarak, “Bu dizilerdeki lüks yaşam, seyredenleri büyülüyor. Türkiye’de herkesin süper lüks villalarda yaşadığı zannediliyor, çünkü diziler zihinlere böyle bir algı yerleştiriyor. ABD’nin Hollywood filmleriyle yaptığını, Türk dizi sektörü Türkiye için yapıyor. Bu dizilerden etkilenip gelenler var.” görüşleri ifade edildi.

Gediz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Akdiş ise yaptığı açıklamada, katılım itibariyle uluslararası ilişkiler alanında İzmir’de ilk, Türkiye’de de sayılı organizasyonlardan birine imza attıklarını söyledi. Dekan Akdiş, diplomasinin hocalarını buluşturmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Üniversitemizde konuşulanların dünya diplomasisine olumlu etkiler getireceğine, uluslararası ilişkiler alanındaki eğitimin kalitesinin artmasına da vesile olacağına inanıyoruz. İzmir’e ilk kez gelenlerin de yer aldığı birbirinden değerli bilim insanlarına ülkemizi tanıtmaktan da mutluyuz.” dedi. CİHAN

Yorumlar