Avrupa Parlamentosu eski üyesi Lagendijk: Sabah gazetesini okuyunca şaşırıyorum

Kurulduğu 1998 yılından beri Türkiye'nin önemli meselelerini tartışan Abant Platformu, 'Türkiye'nin Yönü' konusuyla Düzce Akçakoca'da toplandı. 'Türkiye'nin Küresel Sistemdeki Yeri' konulu 1. oturumda eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış,...

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Parlamentosu eski üyesi Lagendijk: Sabah gazetesini okuyunca şaşırıyorum

Kurulduğu 1998 yılından beri Türkiye'nin önemli meselelerini tartışan Abant Platformu, 'Türkiye'nin Yönü' konusuyla Düzce Akçakoca'da toplandı. 'Türkiye'nin Küresel Sistemdeki Yeri' konulu 1. oturumda eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, eski Avrupa Parlamentosu Üyesi Joost Lagendijk konuştu. Moderatörlüğü ise Prof. Dr. Seyfettin Gürsel yaptı.

Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye'nin kendi doğru bildiklerine göre politikalarını oluşturması gerektiğini söyledi. Dış politikanın temel amacının ulusal çıkarların korunması olduğunu vurgulayan Yakış, Irak'ta en büyük tehditin IŞİD denen terör örgütü olduğunu ifade etti. Amerika'nın en büyük hedefinin besbelli IŞİD olduğunu dile getiren Yakış, "Amerika'nın yerine kendimizi koyarak 'Şimdiye kadar IŞİD ile bir şekilde ilişkisi olan ülke ile mi bir işbirliği yaparsınız; yoksa İran gibi karşı duran bir ülke ile mi işbirliği yaparsınız?" diye sordu. Yakış, "Bu deli gömleğini üzerimizden çıkarabilmek için demokrasi yönünde AB ve Kopenag kriterlerini daha iyi benimsememiz gerekiyor." dedi.

Eski Avrupa Parlamentosu Üyesi Joost Lagendijk ise "Sabah gazetesini okuyunca şaşırıyorum. Hükümet medyasının ne düşündüğünü görmek için okuyorum." ifadelerini kullandı.

Moderatör Prof. Dr. Seyfettin Gürsel de din savaşlarının aşağı yukarı 500 yıl sürdüğünü hatırlattı. Bugünkü gelişmelere bakılınca Avrupa'daki din savaşlarıyla pek çok paralellik kurmanın mümkün olduğunu ifade eden Gürsel, Avrupa'nın bu savaşlarından nasıl çıktığına bakılarak dersler çıkarılabileceğine dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar