Avrupa'daki sığınmacı krizi

Sırbistan-Macaristan sınırında bekleyen sığınmacılar, sınırın kapalı tutulmasına tepki olarak başlattıkları açlık grevini altıncı gününde sonlandırdı

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'daki sığınmacı krizi
Sırbistan'ın Macaristan sınırındaki Horgos kasabasında bekleyen sığınmacılar, sınırın kapalı tutulmasına tepki olarak başlattıkları açlık grevini solandırdı.

Daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen çoğu Afganistan ve Pakistanlı sığınmacıların sınırdaki bekleyişi sürüyor.

Sınırın kapalı tutulmasına tepki göstermek için altı gün önce açlık grevine başlayan 100 kadar sığınmacı, bugün greve son verdi.

Sırbistan'daki Sığınmacı ve Göç Komiserliği Sözcüsü Ivan Miskovic, açlık grevi yapan sığınmacıların bir kısmının en yakın sığınmacı merkezine yerleştirileceğini belirterek, "100 kadar sığınmacı açlık grevine devam ediyordu." dedi.

Miskovic, sınır kapılarının kapalı tutulmasını ve sınırdaki kötü koşulları protesto etmek için açlık grevi başlatan altı sığınmacının da önceki gün fenalaşarak hastaneye kaldırıldığını anımsattı.

İlk 6 ayda, 150 bin sığınmacı geçti

Öte yandan Sığınmacılara Yardım Merkezi (CZA) yetkilileri de Belgrad'da düzenledikleri basın toplantısında, yılın ilk yarısında Sırbistan'dan 150 binden fazla sığınmacının geçtiğini söyledi.

CZA Müdürü Rados Djurovic, yılın ilk 6 ayında 150 binden fazla sığınmacının Sırbistan'dan geçtiğini belirterek, Balkan rotasının kapatılmasının ardından aralarında kimsesiz 98 çocuğun da bulunduğu 4 bin 551 kişinin Sırbistan'da sığınma talebinde bulunduğunu ifade etti.

Sırbistan sınırlarında halen 3 bin ila 4 bin sığınmacı bulunduğuna işaret eden Djurovic, bunların 800 kadarının çocuk olduğunu kaydetti.

Djurovic, Sırbistan'da 2 bin sığınmacının merkezlere yerleştirildiğini belirterek, kalanlarının da Belgrad'daki parklarda ve Macaristan sınırında olduğunu söyledi.

Yorumlar