AÜ’nün kampüs güvenliği ‘model helikopter’den sorulacak

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç.

Google Haberlere Abone ol
AÜ’nün kampüs güvenliği ‘model helikopter’den sorulacak

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi ve Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez’in yürüttüğü ve Üniversite Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından desteklenen “Erzurum Yaylalarının Tarihi Coğrafyası” isimli proje kapsamında kullanılan model helikopter, artık kampüs içerisinde de kullanılacak.

Eğilmez yaptığı açıklamada projeninOrtaçağdan başlayarak yakın döneme kadar, Erzurum tarihi yanında Anadolu tarihi açısından da önemli bilgiler ortaya çıkaracağını ifade etti. Eğilmez, “Bu projede kullandığımız metot ve malzemeleri kampüse taşıyarak, üniversite kampüsünün tanıtımına, güvenliğine, ağaçlık alanların kontrolüne ve olası problemlerin çözümüne destek almaya çalışacağız.” dedi.

HEM GECE UÇUŞU YAPIYOR HEM DE CEP TELEFONLARINA YÖNLENDİRİLEBİLİYOR

Yrd. Doç. Dr. Sevindi ise çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, proje kapsamında radyo kontrollü, uzaktan kumanda edilebilen, gerçek zamanlı video ve fotoğraf çekimleri yapabilen model helikopter şöyle tanıttı: “Yaklaşık 1 kilogramağırlığında olan hava aracı, yerden kontrol edilmesinin yanı sıra üzerinde bulunan GPS modülü sayesinde istenilen konumlara görevlendirilebilmektedir. Hava aracı 300 metre ve gerektiğinde daha yüksek seviyelere çıkarak görüntü kaydı ya da istenilen konumdan görüntü aktarımı yapabilmektedir. ATA1 adlı model helikopter gece uçuşu yapabilmekte, gerektiğinde termal görüntü kaydı da alabilmektedir. İstenilen yükseklikte asılı kalabilen ATA1, cep telefonlarından da yönlendirilebilmektedir. ATA1, Atatürk Üniversitesi kampüs alanındaki yeşil alanlarda yangınlara erken müdahalede, trafik akışının denetlenmesinde, inşaat alanlarının kontrolünde, dış alan etkinliklerinin havadan izlenmesi ve kaydında, tanıtım videolarının çekiminde ve diğer bilimsel çalışmalara destek sağlamak amacıyla da kullanılabilir. ATA1 aynı zamanda Üniversitemiz ’de, insansız hava araçları için yazılım geliştirme, donanım ve modül üretimi konusunda önemli denemeler için bir başlangıç oluşturacaktır.”

“PROJE ERZURUM TARİHİNE VE ÇOĞRAFYASINA DA KATKIDA BULUNACAK”

AÜ Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. İhsan Güngör Şat ise projeyi gerçekleştiren öğretim üyelerine teşekkür ederek, projenin Erzurum tarihine ve coğrafyasına katkıda bulunacağını dile getirerek, “Kampüsümüzün gözlenmesinde, meydana gelebilecek yangınları tespitinde, herhangi bir altyapı arızasında ve yollarımızın gözlenmesinde bu sistemin kendilerine önemli bir katkı sağlayacak.” şeklinde konuştu.

Model uçak çalışmalarının önemine de vurgu yapan Şat, şunları kaydetti: “Üniversitemizde bulunan öğrenci arkadaşlarımızın, birkaç senedir amatör olarak gerçekleştirdikleri model uçak çalışmaları içinde, bu konu ayrıca önem arz etmektedir. Kendilerine de destek sağlayacağız. Bilindiği gibi kampüsümüzde model uçaklar için küçük bir hava alanı pisti bulunmaktadır. Model uçak çalışmalarının hem Erzurum’da yaşayan vatandaşlarımız hem de öğrencilerimiz arasında daha yaygın hale gelmesi için gerekli çalışmaları yapacağız.”
CİHAN

Yorumlar