ATSO göreve çağırdı: Şehir yaşamı kural demektir, ihlali ceza gerektirir

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, şehirde yaşamanın kurallara bağlı olduğunu, bunları ihlal edenlere ağır cezalar uygulanması gerektiğini söyledi.Elinde bira şişesiyle üstü çıplak kent merkezinde yürümek,...

Google Haberlere Abone ol
ATSO göreve çağırdı: Şehir yaşamı kural demektir, ihlali ceza gerektirir

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, şehirde yaşamanın kurallara bağlı olduğunu, bunları ihlal edenlere ağır cezalar uygulanması gerektiğini söyledi.

Elinde bira şişesiyle üstü çıplak kent merkezinde yürümek, dünyaca ünlü Konyaaltı sahilinde denize girenlerin arasında mangal yapmak, düğün ya da sünnet konvoylarının neden olduğu görüntü ve gürültü kirliliği, geceleri şehrin ana ve ara caddelerinde büyük bir gürültüyle geçen, yarışan otomobiller, ilin önemli turizm yollarından birini saatlerce trafiğe kapatan taksiciler, yollarda tin tin giden, istediği yerde yolcu indirip bindiren toplu ulaşım araçları Antalya'da sıradan görüntüler haline geldi. Gelişmiş bir ülkede hayal bile edilemeyecek bu duruma tepkisiz kalınması, örneklerin her geçen gün çoğalması ATSO Başkanı Çetin Osman Budak'ı isyan ettirdi. Tepkisini ATSO'nun haziran ayı meclis toplantısında dile getiren Budak, "Bunlara değinmek zorundayım. Burada doğdum, büyüdüm, yaşıyorum. Bu kentte bunları konuşmak zorundayız." dedi. Budak, valilikten, büyükşehir belediyesinden sorunlara duyarsız kalmayıp, çözüm bulunması istedi.

ATSO Yönetim Kurulu'nda da tartıştıkları olumsuzlukları örneklerle anlatan Budak, "Her şeyin bir kuralı olduğu gibi kentte yaşamanın bir bedeli var. Dikkat edilmesi gereken kuralları var. Bunların bir şekilde anlatılması ve söylenmesi gerekiyor. Biz bunları söylemek, uyarmak zorundayız." diye konuştu.

Dünyanın sayılı sahillerinden 11 kilometre uzunluğundaki Konyaaltı plajına turistlerin ve denize girenlerin arasında piknik tüpüyle yemek pişiren, mangal yakan, iç çamaşırı ile denize girenler olduğuna dikkat çeken Budak, bunların kabul edilebilir manzaralar olmadığını söyledi. Sahilde normal karşılanabilecek bir durum olan üstsüzlüğün kent merkezinde kabul edilemeyeceğine değinen Budak, "Antalya'nın merkezinde, Kalekapısı'nda inanılmaz görüntüler var. Üstü çıplak, ellerinde bira şişeleriyle gezme hakları yok. En azından ben bunu yapmıyorum. Yapana da karşıyım. Onlar da herkese saygı göstersinler." dedi.

BİR NİZAMI OLMALI

Antalya'da eskiden düğün ve sünnetlerde konvoy yapıldığını, ancak nüfusu 2 milyonu aşan bir şehirde artık bunların kabul görmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Budak, "Antalya merkezde bir milyonun üzerinde nüfusa sahip, çok büyük bir kent. Artık düğün alayları, arabalar, herkesin elinde korna, tıngır mıngır gidiyor, yollar yetersiz ve büyük bir gürültü, görüntü kirliliği. Artık bunların bir nizamı olması gerekiyor. Bunun zamanı geldi." ifadesini kullandı.

BİR KENTTE OLMASI DÜŞÜNÜLEMEZ

Minibüslerin şehir trafiğinde 5-10 km hızla gitmesinin, istediği yerde kurup yolcu almasının ya da indirmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Budak, "Aniden önünüzde duran bir araç, arkada kuyruk. Zaten yollar yetersiz ve yaz sıcakları. Bir hareket yapsanız kavga kaçınılmaz oluyor, o kadar kötü. Hepiniz gece evinin önünden egzozları sökülmüş motorların geçtiğini duyuyorsunuzdur. Spin atan, patinaj çeken arabalar mutlaka sizin de çevreniz de vardır. Bir kentte olması düşünülemez şeyler bunlar." şeklinde konuştu.

CAYDIRICI CEZALAR OLMALI

İşlerin buralara varmasının birazda popülizmle alakalı olduğunu düşünen ATSO Başkanı Budak sözlerini şöyle sürdürdü: "Popülizmin yapabileceği tahribatları hepimiz görüyoruz. Artık kurallar olmalı. İstanbul'da trafikte makas atana 2 yıla kadar hapis ve bin 400 lira ceza verileceğini gazetelerden okuduk. Olay budur. Ağır para ve hapis cezaları. Başka türlü caydırma ihtimaliniz yok. Toplumsal yaşamda kurallara uyulmalıdır. Kentlerde böyle olmalıdır. Gidin Almanya'da bir yapın bakalım. Almanya'da bir makas atın, kentin ortasında çıplak dolaşın bakalım neler oluyor. Cezalar caydırıcı olmalı ki insanlar çekinsin, kurlara uyusun."

TEKSAS GİBİ

Geçen hafta Serik ilçesinde taksicilerin araç kiralama şirketlerini protesto için Belek'teki turizm yolunu 2 saat trafiğe kapatmasını eleştirerek, bu yolla hak aranamayacağını vurgulayan Budak, "Burası sanki kanunsuz bir memleket, Teksas gibi. Birileri yolu 2 saat trafiğe kapatabiliyor. Hakkını bu şekilde aramaya kalkıyor. Hakkınızı arayacaksınız ama Antalya'ya bu tür haksızlıkların yapılmasını da en azından taksici esnaf kardeşlerim düşünmeli. Herkes kendi başına eylem yaparsa burası yaşanılabilir bir şehir olur mu?" diye sordu.

CİHAN

Yorumlar