ATO’dan Sabah’a yalanlama: Haber akla ziyan, iftira

Sabah gazetesinin Ankara ekinde bugün yayınlanan manşet habere yalanlama geldi. Haberde Ankara Ticaret Odası (ATO) seçimlerinde şaibe yapıldığı vurgulanarak “ATO yönetimini Gülen örgütü belirlemiş, Paralel ATO” başlığı atıldı.

Google Haberlere Abone ol
ATO’dan Sabah’a yalanlama: Haber akla ziyan, iftira

Sabah gazetesinin Ankara ekinde bugün yayınlanan manşet habere yalanlama geldi. Haberde Ankara Ticaret Odası (ATO) seçimlerinde şaibe yapıldığı vurgulanarak “ATO yönetimini Gülen örgütü belirlemiş, Paralel ATO” başlığı atıldı. ATO Başkanı Salih Bezci tarafından yapılan açıklamada haberin akla ziyan, asılsız ve gerçeğe aykırı olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Paralel ATO” başlığıyla gazetede yer alan haber hiçbir şekilde doğru olmadığı gibi, ATO seçim sonuçlarını içlerine sindiremeyenlerin ortaya attığı iftiralardır.” denildi.

    ATO’dan yapılan açıklama şöyle: “Bugün bir gazetede yer alan ve Ankara Ticaret Odası’nın 2013 yılı Mayıs ayında yapılan seçimlerine ilişkin asılsız ve gerçeğe aykırı bir haber yayınlanmıştır. Kamuoyunun doğru bilgilendirmesini sağlamak amacıyla, aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Söz konusu haberde ATO seçimlerine dair yer alan bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. 25 bine yakın şirketin oy kullandığı seçimlere şaibe karışması söz konusu olamayacağı gibi bu iddia akla ziyan bir iddiadır.

    Ankara Ticaret Odası 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’na tabi olarak görev yapan kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Seçimleri de aynı kanunun “Oda, Borsa ve Birlik Organlarının Seçim Usulü” başlıklı Üçüncü Bölümünde yer alan esaslara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Ankara Ticaret Odası’nın 4 Mayıs 2013 tarihli seçimleri de kanuna ve bu kanuna dayalı olarak çıkartılan TOBB Oda ve Borsa Organ Seçimleri Mevzuatına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Kanunda öngördüğü şekilde, ATO seçimleri, elektronik ortamda Bakanlık ve Birlik bünyesinde düzenlenen ortak veri tabanında Birliğe bağlı oda ve borsa meslek gruplarına göre seçme ve seçilme niteliklerini haiz olan üyeleri gösteren oda, borsa ve birlik veri tabanından alınan güncel üye listeleriyle yargı gözetiminde yapılmıştır.

    ATO SEÇİMLERİNİ İÇLERİNE SİNDİREMEDİLER

    4 Mayıs’ta yapılan ilk seçimlerde Ankara Ticaret Odası üyeleri meslek gruplarında kendilerini 4 yıl için temsil edecek tüzel kişilikleri belirlemek üzere sandık başına gitmiştir. 256 komite üyesi ve 188 meclis üyesi olmak üzere toplam 444 temsilcinin belirlenmesinin ardından 10 Mayıs’ta Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı ile Meclis Başkanı ve Meclis Başkanlık divanı seçimleri tamamlanmıştır. Ankara Ticaret Odası seçimleri kanuna uygun şekilde, hakim gözetiminde il ve ilçe seçim kurulu tarafından gerçekleşmiştir. Ankara Ticaret Odası seçimlerinin ardından sekiz komite tarafından kendi komite seçimleriyle ilgili olarak iptal başvurusu yapılmış, ancak Yüksek Seçim Kurulu yedi komitenin başvurusu için ayrı ayrı red kararı vermiş, bir komitenin seçimi de yenilenmiştir.

    Tamamıyla demokratik ortamda, 25 bine yakın ATO üyesi şirket temsilcilerinin oylarıyla belirlenen seçimleri içlerine sindiremeyenler bugün de 'iftira' ve 'yalan' ile amaçlarına ulaşmaya çalışmaktadırlar. Basında yer alan haber, hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı gibi kişi hak ve özgürlüklerine saldırı niteliği de taşımaktadır. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Ticaret Odası’nın 188 meclis üyesinden biridir. Ve 5 Mayıs’ta yapılan seçimlerde 15. Sıhhi Tesisat Malzemesi Satıcıları Komitesi’nden meclis üyeliğine ve Genel Kurul delegeliğine seçilmiştir. ATO Meclisi kendi hür iradesi ile kendi Yönetim Kurulunu seçmiştir. 'Paralel ATO' başlığıyla gazetede yer alan haber hiçbir şekilde doğru olmadığı gibi, ATO seçim sonuçlarını içlerine sindiremeyenlerin ortaya attığı iftiralardır. ATO seçimlerinin ardından yapılan itirazlar yargı tarafından da reddedilmiştir.

    ‘HABER TAMAMEN GERÇEĞE AYKIRI’

    Ankara Ticaret Odası Meclisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi her görüşten insanın oy kullandığı ve mevzuatta belirtilen seçilme yeterliliklerini taşıması durumunda aday olma hakkına sahip olduğu bir kuruluştur. Dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde olduğu gibi çeşitli görüş ve etnik kimlikten olan herkes,seçilme yeterliliğine haiz olduğu sürece bu çatı altında yerini alabilir. Oda faaliyetlerinde de kişiler görüş ve kimlikleriyle değil, oda üyelerine hizmet ve Ankara ve ülke ekonomisinin yararına çalışmalarıyla yer alırlar. Haberde, ATO’nun Halk Bankası’na ortak olduğu belirtilerek kasıtlı olarak konunun ülke gündemindeki başka olaylarla bağlantısı kurulmaya çalışılmıştır. Ankara Ticaret Odası, 1955 yılında Türkiye Halk Bankası’ndan nominal değeri 1 lira olan 500 hisse satın almıştır. Bu hissenin halihazırda sermayedeki oranı (0,00004) yüz binde dörttür. Sonuç olarak, Ankara Ticaret Odası seçimleri şeffaf, demokratik, kanun ve mevzuata uygun olarak gerçekleşmiştir. Bugün yayınlanan haber tamamen gerçeğe aykırıdır.” CİHAN

Yorumlar