ATO Başkanı Menevşe: STA‘nın Türkiye’ye ne getirip götüreceği iyi irdelenmeli

Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında imzalanacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Antlaşması’nın (STA) Türkiye’ye ne getirip ne götüreceğinin iyi irdelenmesi gerektiğini...

Google Haberlere Abone ol
ATO Başkanı Menevşe: STA‘nın Türkiye’ye ne getirip götüreceği iyi irdelenmeli

Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında imzalanacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Antlaşması’nın (STA) Türkiye’ye ne getirip ne götüreceğinin iyi irdelenmesi gerektiğini bildirdi.

Menevşe, son yıllarda dünyada üretim merkezlerinin artık Uzak Doğuya kaydığını belirterek, “Dünyada globalleşmeden dolayı üretim merkezlerinin Çin ve etrafındaki ülkelere kaymasından Avrupa Birliği de endişeli, Amerika Birleşik Devletleri de endişeli ve kendilerine çeki düzen veriyorlar.” dedi.

Bu endişenin soncu olarak yeni nesil serbest ticaret anlaşmalarının gündeme geldiğini vurgulayan Menevşe, “Bu yeni nesil serbest ticaret anlaşmaları dünyadaki ticaret ve üretimin bir yerlere kaymasına sebep olacak. Burada Türkiye nerede olacak bunun biran önce tercihinin yapılması lazım. Türkiye gerçekten bu globalleşmenin içinde ise onu kaçırmaması lazım ve bunun müzakerelerine biran önce başlaması lazım. Eğer değilse Türkiye’nin gelişmesinde büyük bir fırsat kaçıracağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Menevşe, hükümetin bu konuda biraz daha etkin, belirleyici ve ön saflarda bulunması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Avrupa Birliği üyesi olmadığımız için bizim onlarla tekrar oturup serbest ticaret anlaşması müzakere etmemiz söz konusu ki bu da çok saçma bir şey. Bunun biran önce düzeltilmesi lazım ve biran önce bunu Avrupa Birliği’nin kabul etmesi lazım. Avrupa Birliği müzakerelere başlarken 3. ülkelerle Türkiye’nin de burada taraf ve anlaşmanın bir tarafı olduğunu hissettirmesi lazım. Hükümetimizin bu konunun üzerinde durması lazım diye düşünüyorum.“

CİHAN

Yorumlar