ATO Başkanı Menevşe: Dershaneler eğitim sisteminin tamamlayıcısıdır

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, dershane ve özel okulların mevcut eğitim sisteminin birer parçası olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ATO Başkanı Menevşe: Dershaneler eğitim sisteminin tamamlayıcısıdır

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, dershane ve özel okulların mevcut eğitim sisteminin birer parçası olduğunu söyledi. Menevşe, “Konuya toplumun beklentileri ve ekonomik yansımalarıyla birlikte bakmak durumundayız. Bu bakımdan konunun bütün boyutlarıyla tartışılarak tüm kesimlerin üzerinde mutabakata varacakları bir çözümde birleşilmesi gerekmektedir.” dedi.

ATO’nun dershane ve özel okullarda faaliyet gösteren firmaları bünyesinde toplayan 44. Meslek Komitesi, sektörde yaşanan sorunların irdelenmesi ve çözüm üretilmesi amacıyla toplantı düzenledi. ATO Meclis Salonu’nda gerçekleşen ve sektör temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantının moderatörlüğünü ATO 44. Grup Meslek Komitesi Başkanı Bayram Akcan Aktürk yaptı.

Adana İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Muharrem Gelen’in de katıldığı toplantıda konuşan ATO Başkanı Atila Menevşe, en önemli misyonlarından birinin sektörel sorunlara çözüm üretmek olduğunu ifade etti. Oda çatısı altında 47 meslek komitesi bulunduğunu aktaran Atilla Menevşe, “Bunların her biri farklı sektörleri temsil ediyor. Özellikle dershane ve özel okullar konusunda son dönemde yaşanan sorun ve belirsizlikler diğer sektörlere göre daha ön plana çıkmıştır. Öncelikle bu konuda alınacak kararın her kesimi kucaklayacak, dışlamayacak nitelikte olması gerekmektedir. Yüzlerce eğitim kurumu, kent ekonomisine istihdam ve katma değer sağlıyor. Eğitimcilerimiz, tüm birikimlerini yatırımlarına aktarmış ve buna göre geleceğini planlamıştır.” dedi.

Öğrencilerin de aynı şekilde bu eğitim kurumları üzerinden hayatlarının bundan sonraki bölümüne yön vermeye çalıştığını aktaran ATO Başkanı, “Bu aşamada sistemin bir anda yok sayılması çeşitli sorunları da beraberinde getirecektir. Yapılacak değişiklikler her kesimi memnun edebilecek bir noktada birleşmelidir. Özel eğitim kurumlarımız bu süreçte birlikte hareket etmeli, ortak akıl üreterek çalışmalara yön vermelidir. Bunun için de en uygun çatı Adana Ticaret Odası’dır.” diye konuştu.

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Emin Yumuşak da yaptığı konuşmada, dershanelerin özel okullara dönüştürülme yönteminin yanlış olacağına dikkat çekerek, “Adana’daki faal dershanelerde yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Bu rakam gözardı edilmemeli. Bunun yanında; şu anda mevcut özel okulların doluluk oranı yüzde 60. Dershaneler de özel okula dönüştürülünce özel okullar kapasitelerinin yüzde 20’sini bile dolduramayacak ve sektör ağır bir darbe alacaktır. Özel okul ve dershane kavramını birbirinden ayırmak gerekiyor. Dershaneler okul değil, okulun tamamlayıcısıdır. Soruna bu şekilde bakarsak daha sağlıklı çözüm yolları üretebiliriz.” ifadelerini kullandı

Özel okul ve dershane temsilcilerinin, müfredata uygun ders kitaplarının temin edilememesinden, öğretmen sözleşmelerindeki sıkıntılara kadar çeşitli sorunlarını dile getirdikleri toplantıda, “Eğitimin, anneden başlayıp, okul öncesinden üniversite mezuniyetine kadar uzanan bir süreç olduğu, bu süreçte tüm kesimlerin birbirini anlaması, desteklemesi ve ortak paydada birleşmeleri gerektiğine değinildi. Şu anda yaşanan sorunların, karşılıklı anlayış çerçevesinde çözülebileceği, bu toplantılar ve ortaya çıkan görüş ve önerilerin sorunların daha ayrıntılı şekilde ele alınmasına olanak sağlayacağı belirtildi.

ATO 44. Grup Meslek Komitesi Başkanı Bayram Akcan Aktürk de, bu tür toplantıların sıkça yapılması gerektiğini belirterek, “Öncelikle hepimiz aynı gemideyiz ve mutlaka örgütlenmemiz gerekiyor. Bunun için en uygun platform Adana Ticaret Odası çatısıdır. Konuyu bu tür toplantılarla gündeme getirip, karşılıklı anlayış çerçevesinde çözüm üretme yoluna gitmeliyiz.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar