Atlama kulelerinde ihmal sayısının bir olmadığı ortaya çıktı

Erzurum Cumhuriyet Savcılığı, kayakla atlama kuleleriyle ilgili soruşturma başlattı. Cumhuriyet savcısının nezaretinde inceleme yapan bilirkişi, atlama kulelerinin inşasında birden çok ihmal belirledi.Türkiye'nin ilk ve tek kayakla atlama kuleleri,...

Google Haberlere Abone ol
Atlama kulelerinde ihmal sayısının bir olmadığı ortaya çıktı

Erzurum Cumhuriyet Savcılığı, kayakla atlama kuleleriyle ilgili soruşturma başlattı. Cumhuriyet savcısının nezaretinde inceleme yapan bilirkişi, atlama kulelerinin inşasında birden çok ihmal belirledi.

Türkiye'nin ilk ve tek kayakla atlama kuleleri, 15 Temmuz günü meydana gelen heyelanda yıkılmıştı. Cumhuriyet Savcılığı, yıkımla ilgili olarak soruşturma başlattı. Atatürk Üniversitesi'nden 4 kişilik bilirkişi heyeti, Kiremitliktepe'deki atlama kulelerinde incelemede bulundu. Bilirkişi heyeti, atlama kulelerinin yıkımıyla ilgili ön raporu cumhuriyet savcısına verdi.

Rapora göre; toprak kaymasının yaşandığı 20, 40, 60 metre yüksekliğinde kuleler ile 95 ve 125 metre yükseklikteki atlama kuleleri arasındaki bölgeye dolgu yapıldığını ve kulelerin yapıldığı alanın heyelanlı bölge olduğuna dikkat çekildi. Raporda ayrıca, çöken pistlerin zemin etüdü yapılmadan inşa edildiği, pistleri ayakta tutan beton zeminin içindeki çelik kazıkların 25 ila 50 metre derinlikte olması gerekirken, yığma toprak üzerine 1 metre çelik kazıklar kullanıldığı belirtildi. Raporda iniş pistlerin ise eğimin yanlış yapıldığının ve aktif olmamasına karşın fay hattının görmezden gelindiğine dikkat çekildi.

Cumhuriyet Savcılığı, atlama kulelerinde meydana gelen heyelanla ilgili olarak başlattığı soruşturmada, 'Edimin ifasına fesat karıştırmak, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması ve kuleleri teslim alan kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanmak' suçlarından, göçüğün büyük ihmal sonucu meydana geldiğine vurgu yapıldı.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 'edimin ifasına fesat karıştırmak, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması' nedeniyle kuleleri teslim alan kamu görevlileri hakkında 'görevi kötüye kullanmaktan' soruşturma başlatıldı.

Savcılık ayrıca, kayakla atlama kulelerini inşa eden Sarıdağlar A.Ş'nin projeye uyup uymadığını, beton kalitesi ile kullanılan malzemenin standartlara uygun olup olmadığını da araştıracak. Raporlarını hazırlaması için bilirkişilere 2 ay süre veren cumhuriyet savcılığı, soruşturma sonucunda kimlerin ihmali olduğunu belirleyecek ve dava açacak.

CİHAN

Yorumlar