'Ateş Kuşları' Kaz Dağları'nda göreve başladı

Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Koca Seyit Havaalanı'nda mevzilendirilen, Türk Hava Kurumu Gökçen Havacılık'a ait amfibik yangın söndürme uçakları, 1 Haziran 2014'ten itibaren göreve başladı. Uçaklar, başta Kaz Dağları başta olmak...

Google Haberlere Abone ol
'Ateş Kuşları' Kaz Dağları'nda göreve başladı

Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Koca Seyit Havaalanı'nda mevzilendirilen, Türk Hava Kurumu Gökçen Havacılık'a ait amfibik yangın söndürme uçakları, 1 Haziran 2014'ten itibaren göreve başladı. Uçaklar, başta Kaz Dağları başta olmak üzere Çanakkale, İzmir, Manisa ve Balıkesir bölgesindeki yangınlara müdahale edecek.

CL 215 tipi uçaklar, 6 ton su kapasitesi ve 4 saatlik uçuş süresiyle dikkat çekiyor. Üç kişilik mürettebatla karaya ve denize inip kalkma yeteneği olan uçak, saatte 250 kilometre hıza çıkabiliyor. 1 Haziran ile 30 Eylül arasında hizmet verecek uçaklardan Türkiye genelinde altı tane bulunuyor. İzmir, Bodrum, Adana, Antalya ve Edremit’te orman yangınlarıyla mücadele edecek olan uçaklar, ihbar yapıldıktan sonra 15 dakika içinde uçuşa hazır hale geliyor. 400 metre mesafedeki bir yerden 12 saniyede 6 ton su çekip yangın mahalline dönebiliyor.

Kaptan Pilot İlyas Kınacı, Pilot İsmail Doğan'la beraber kullanacakları uçak hakkında şu bilgiyi verdi: “Uçağımız, karaya iniş kalkış özelliğinin yanısıra denize ve göllere inip kalkabilme özelliğine de sahip. Uçağımız, 4 saat havada operasyon gerçekleştirebilme yeteneğine sahipken bir havaalanına ihtiyaç duymadan göl, baraj veya deniz üzerinden 12 saniyede 6 ton su ikmali yaparak, hızlı bir şekilde yangın yerine dönüp çalışmasını kesintisiz sürdürebilmektedir. Türk Hava Kurumu ile Orman Bakanlığı arasındaki anlaşmayla uçuşlarımız gerçekleşirken uçağımızda iki pilot ve bir Orman Bakanlığı personeli görev yapmaktadır.”

Edremit Orman İşletme Müdürü Mehmet Demirbağ ise şunları kaydetti: “Orman yangınlarında stratejik öneme sahip Edremit, bu yıl da Ateş Kuşları'na evsahipliği yapıyor. Bu uçaklar ve yardımcı faktör olarak helikopterler, yangınlara hızlı ve noktasal müdahalede etkili bir enstrüman. Bu hava unsurları, 30 Eylül tarihine kadar bölgemizde ve yakın çevremizin yanısıra görevlendirildikleri takdirde ülkemizin her yerinde yangınlara müdahale edebilecek.” CİHAN

Yorumlar