ATDF Trabzon festivaliyle toplumun STK bilincini arttıracak

Avrupa’daki Karadenizliler 19 Nisan’da, Köln’e yakın Siegburg’da düzenlenecek olan Trabzon Festivali’nde buluşacak.

Google Haberlere Abone ol
ATDF Trabzon festivaliyle toplumun STK bilincini arttıracak

Avrupa’daki Karadenizliler 19 Nisan’da, Köln’e yakın Siegburg’da düzenlenecek olan Trabzon Festivali’nde buluşacak. Bünyesinde 22 Trabzon derneği bulunan Avrupa Trabzon Dernekleri Federasyonu (ATDF) Siegburg’daki bin kişilik Rhein Sieghalle’de, efsane teknik direktör Şenel Güneş’in de katılacağı Trabzon Dernekleri Federasyonu Geneheksel Birlik ve Dayanışma Festivali’ni organize etti.

Biletlerinin yarısı çoktan tükenen festivali ATDF Başkanı Salih Altınışık ve Genel Muhasip Sait Çelik düzenledikleri basın toplantısıyla tanıttı. Altınışık, “Yaptığımız envanter çalışmasına göre batı Avrupa’da 250 bin Trabzon kökenli vatandaşımız yaşıyor. Yani bir Trabzon’da Avrupa’da var. Trabzon insanı gelmiş olduğu bölgeyi daha yoğun şekilde Avrupa’da yaşıyor. 30 yıllık hemşeri derneklerimiz var. Toplam 35 Karadeniz derneğimiz var. Geçen yıl dört Avrupa kentinde yapılan yayla şenliklerine toplam 100 bin insan katıldı.” dedi.

Bunların, Trabzon insanının örf ve ananelerini yaşamak istediğini gösterdiğini kaydeden Altınışık “Buna katkı için, yıllık takvimle hemşehrilerimize hem hizmet getirmek, hem de Trabzonla köprü olmak istiyoruz. Kardeş şehir, Trabzona yatırım konusunda adımlar atmaya başladık” dedi. Nüfusa rağmen Avrupa’da sivil toplum (STK) faliyetine katılan Türklerin yüzde 15-20 arasında kaldığını bildiren Altınışık, “Yani yüzde 80 toplumsal sorunlardan hakketen çok uzak kalıyor.

Yayla şenlikleri ve festivalleri bu tür sosyal bilinçlenmeye zemin hazırlayacak platformlar olarak görüyoruz. Göçün 53. Yılı sunumumuz olacak. Arada sanatçılarımız kemençe, horon eşliğinde sahne alacak. Şenol Güneş hoca bir futbol paneli düzenleyecek. Yepyeni, beş yıldızlı otel ayarında bir salon. Etkinliğimizle diğer STK’lara da örnek olmak istiyoruz. Sadece müzik değil, kültürel, sosyal boyutta da doyurucu bir program olacak. Anadil Türkçe ve siyasi katılım gibi konularda hassasiyet oluşturmak için hazırlanmış kısa filmlerimiz gösterilecek” dedi.

Altınışık, Trabzon Spor Başkanı’nın da büyük ihtimalle katılacağını bildirdiği programda ATDF Nesrullah Karaca Onur Ödülleri verileceğini aktardı.
CİHAN

Yorumlar