ATB'nin 100'üncu kuruluş yıl dönümünde ödüller sahiplerini buldu

Adana Ticaret Borsası’nın (ATB) 100. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen ödül töreni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılımıyla Sheraton Oteli’nde gerçekleşti.

Google Haberlere Abone ol
ATB'nin 100'üncu kuruluş yıl dönümünde ödüller sahiplerini buldu

Adana Ticaret Borsası’nın (ATB) 100. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen ödül töreni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılımıyla Sheraton Oteli’nde gerçekleşti. Çok sayıda iş adamının katıldığı organizasyonda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’de 2002 yılında mevcut 110 borsanın faaliyetlerinin parasal değerinin 17 milyar 200 milyon TL olduğunu belirtti. Söz konusu tarihte ticari hacim itibariyle 1 milyar TL’yi aşan borsa sayısının 3 tane olduğuna işaret eden Yazıcı, “Ama 2013 Türkiye’sinde borsa sayısı 113. Ve tüm borsaların faaliyetleri itibariyle oluşturdukları ekonomik büyüklük 126.5 milyar TL’dir. 7, 8 kat daha fazla. Bu borsalar içerisinde 1 milyar TL’yi aşan borsa sayısı 30, bunlardan dört tanesi de ilçelerdedir. Ekonomik enstrümanlar baş döndürücü bir hızla rekabetçi bir anlayışla gelişiyor, değişiyor, etkiliyor her tarafı.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul Ticaret Borsası’nın 1925’te, Ankara Ticaret Borsası’nın ise 1927’de kurulduğu düşünüldüğünde Adana Ticaret Borsası’nın 100’uncu yılını kutlamasının tarihsel öneminin daha çok ortaya çıktığını vurguladı. 1913’te kurulan Adana Ticaret Borsası’nın iş ve ekonomi dünyasının da üretken aktörlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Çelik, “Çukurova doğal ve kültürel zenginlikleriyle tarih boyunca hep ilgi odağı olmuştur. Her zaman medeniyetlerin kaynağı, Ortadoğu’ya ve Mezopotamya’ya açılan bir kapı olageldi. Ülkemizin 5. büyük ticaret şehri olan Adana'mız ekonomik, ticaret, kültür, tarım ve sanayi kültürü açısından son derce önemli bir yere sahip.” açıklamasını yaptı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da son 5 yılda Türkiye istihdamını yüzde 42; Adana’nın yüzde 52 artırdığını hatırlattı. Ülke genelinde katın istihdamı yüzde 57; Adana’nın yüzde 64 artırdığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Yeni işyeri açma sayısı Türkiye’de yüzde 38; Adana’da yüzde 50 artıyor. Ülkede son 5 yılda ihracat yüzde 15 artarken, Adana yüzde 65 artırarak, rekor bir seviye 2 milyar 200 milyon dolara ulaşmıştır. Adana tüm bunları dünya krizlerle boğuşurken başarmıştır. Bu aslında buradaki bereketli toprakların en somut göstergesidir.”

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana'nın sanayi ve tarım sektörlerinin yanında son yıllarda hizmet sektöründe de güzel gelişmelere sahne olduğunu söyledi. Coş, “Bu durum üretim, istihdam, iç ve dış ticaret rakamları olmak üzere ekonomik verilere de yansımaktadır. Birlik, beraberlik, huzur ve güven ortamını güçlendirmek, potansiyelimizi daha iyi değerlendirmek; bir dünya kenti olmak için özel sektör ile sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışıyoruz.” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana'nın ülkenin sanayileşmesindeki lokomotif kentlerinden birisi olduğunu söyledi. Mevcut potansiyeliyle ilin daha yüksek bir yeri hak ettiğini dile getiren Sözlü, “Adana, yanı başımızdaki bütün vilayetlerden göç alan; aş, iş için gelecek arayışında olan vatandaşlarımızın sığındığı yerdir. Yanı başındaki vilayetler teşviklerle desteklenirken, Adana’nın sanayicisi oradaki organize sanayi bölgelerini desteklemekte ve kalkındırmaktadır. Adana'mız bünyesinde barındırdığı insanlarına aş, iş, ekmek ve istihdam konusunda daha büyük destekleri hak etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ise Türkiye’de borsacılık kültürünün Adana Ticaret Borsası’nda yüzyıllar ile ifade edilen bir zamandan beri süregeldiğini söyledi. Çalışkan, şunları söyledi: “Çukurova tarımının yeri hemen hepimizin malumudur. Türkiye’de üretilen mısırın yaklaşık üçte biri, pamuğun yüzde 20’si, narenciyenin yüzde 70’i, buğdayın yüzde 8’i, soya ve yerfıstığının yüzde 90’nı bu bölgede üretilir. Adana Ticaret Borsası mamul sanayi ürünlerinin kalbinin attığı yerdir. Ayrıca İzmir ile birlikte dünyada Türk pamuk fiyatının referans alındığı iki borsadan birisidir.”

Programda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından tescil sıralamasına göre ilk 10'a ve İSO'nun 2012'deki ilk 500 firması arasına giren kurum temsilcilerine plaketleri sunuldu.
CİHAN

Yorumlar