ATB Başkanı Çandır: Kuraklık enflasyona yansıyacak

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı Başkanı Ali Çandır, önümüzdeki aylarda kuraklığın enflasyona olumsuz yansıyacağı uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
ATB Başkanı Çandır: Kuraklık enflasyona yansıyacak

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı Başkanı Ali Çandır, önümüzdeki aylarda kuraklığın enflasyona olumsuz yansıyacağı uyarısında bulundu.

Şubat 2014 enflasyonu bir önceki aya göre Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) yüzde 0,43 artış gösterdiği, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1,38 oranında arttığı, yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,89, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 12,40 olarak gerçekleştiği açıklandı. Şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Ali Çandır, kur ve faiz artışı ile kamu zamları enflasyona yansıdığını belirterek, önümüzdeki aylarda da kuraklığın enflasyona olumsuz yansıyacağı uyarısında bulundu. Mevsimlik ürünler dışında TÜFE’de artışın şubat ayında 1,17 olarak gerçekleştiriğini hatırlatan Çandır, aylık olarak en yüksek artış gösteren ürünlere bakıldığında TÜFE'de yüzde 22,51 ile mandalina, yüzde 16,33 ile salatalık ve yüzde 11,06 ile limon listenin en üst sırasında yer aldığını kaydetti.

TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artışın yüzde 2,29 ile ulaştırma ve yüzde 1,42 ile lokanta ile oteller grubunda gerçekleştiğini aktaran Başkan Çandır, “Yıllık bazda ise en yüksek artış yüzde 12,68 ile ulaştırma, yüzde 11,72 ile lokanta ve oteller, yüzde 10,05 ile gıda ve alkolsüz içecekler harcama gruplarında görülmüştür. Gıda enflasyonundaki artış kısmen kur artışı etkisini göstermekte, bunun yanında mevsimlik fiyat artışını da kapsamaktadır. Alkollü içecekler ve tütün fiyatları ise vergi artışının sonucudur.” dedi.

"KURAKLIK DA ENFLASYONU ETKİLER"

Yİ-ÜFE'de sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri de değişiklik gösterdiğini ifade eden Çandır, TUİK verilerine göre, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,29, imalat sektöründe yüzde 1,86, su temini, kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme sektöründe yüzde 1,66 artış, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 2,97 azalış olarak gerçekleştiğini yorumladı. Çandır, ilerleyen aylarda kuraklık etkisiyle enflasyon artışının da devam edeceğini duyduklarını açıkladı.

BATI AKDENİZ TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Antalya, Burdur ve Isparta illerinin yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi'nde TÜFE oranı, aylık bazda yüzde 0,50 ve yıllık bazda ise yüzde 8,19 olarak gerçekleşti. Batı Akdeniz Bölgesi aylık bazda da yıllık enflasyonda da Türkiye ortalamasının üstünde yer aldığını söyleyen Çandır, “Ana harcama grupları itibariyle en yüksek aylık artışı yüzde 2,29 ve yıllık en yüksek artışı yüzde 12,68 ile ulaştırma harcama grubunda görmüştür. Lokanta ve oteller aylık ve yıllık artışta ikinci sırada yer almıştır. Bu grupta aylık yüzde 1,42 ve yıllık yüzde 11,72 oranında artış gerçekleşmiştir. 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi aylık bazda da yıllık bazda da 18'inci bölge konumunda yer almıştır.” değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Yorumlar