Atatürk’ün makam otomobili restorasyona alındı

Anıtkabir Komutanlığı ve Antika Otomobil Federasyonu tarafından başlatılan proje kapsamında Atatürk’ün kullandığı 3 otomobil belirli zaman aralıklarında restore edilecek. İlk olarak Atatürk’ün makam aracı olarak kullandığı ve Anıtkabir’de...

Google Haberlere Abone ol
Atatürk’ün makam otomobili restorasyona alındı

Anıtkabir Komutanlığı ve Antika Otomobil Federasyonu tarafından başlatılan proje kapsamında Atatürk’ün kullandığı 3 otomobil belirli zaman aralıklarında restore edilecek. İlk olarak Atatürk’ün makam aracı olarak kullandığı ve Anıtkabir’de sergilenen 1934 Lincoln marka otomobil, eski günlerine getirilmesi için çalışmalara başlandı. Makam aracı, Anıtkabir’de düzenlenen törenle İstanbul’a gönderildi. Restorasyon süresi yaklaşık bir yıl sürecek olan araç, daha sonra yeniden Anıtkabir Komutanlığı’na teslim edilecek.

Atatürk’e ait iki adet 1934 model Lincoln ve bir adet 1936 model Cadillac otomobili orjinaline uygun şekilde yenilenmesi için çalışmalara başlandı. İlk olarak 1934 model Lincoln marka otomobil restorasyona alındı. Atatürk’ün makam otomobili olarak kullandığı Lincoln, 1935 – 1938 yılları arasında tören arabası olarak ve yabancı konukları karşılamalarda kullanıldı. Atatürk’ün vefatından sonra ise cumhurbaşkanları tarafından tören aracı olarak kullanılmaya devam etti. 1963 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yazı ile 1934 model Lincoln’ün Anıtkabir Atatürk Müzesi’nde sergilenmesine karar verildi. Yılların yorgunluğunu ve yıpranmışlığını üzerinde taşıyan otomobillerin yenilenmesi için harekete geçen Anıtkabir Komutanlığı, Antika Otomobil Federasyonu ile birlikte bir proje başlattı. Anıtkabir’de sergilenen 3 otomobil belirli zaman aralıklarında İstanbul’da restore edilecek.

Otomobilin İstanbul’a gönderilmesi için Anıtkabir’de yapılan törende konuşan Anıtkabir Komutanı Piyade Albay Muzaffer Taytak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde kullandığı 3 otomobilin ilerleyen zaman içerisinde restore edileceğini söyledi. Taytak, “Atatürk’ün en büyük eseri olan Cumhuriyete ve temsil ettiği manevi değerlere sahip çıkmak ve Türkiye Cumhuriyeti ile bıraktığı eserleri onun ilkeleri doğrultusunda yaşatmak bütün Türk halkının temel görevidir. Anıtkabir Komutanlığı’nın ise önderin manevi mirasının yanında maddi miraslarını sonsuza dek koruma görevi vardı. Onun hatıralarını taşıyan eşyalarını çağdaş müzecilik anlayışıyla yaşatmak bizim görevimizdir. Bu sorumluluğun gereği olarak envanterimizde kayıtlı 3 makam otomobili de zamanın getirdiği yorgunluk ve yıpranmalara karşı restore edilecek. Antika Otomobil Federasyonu yetkilileri ile işbirliği halinde yapılacak olan restorasyon işleminin finansmanı Anıtkabir Derneği tarafından karşılanacaktır.” ifadelerini kullandı.

Antika Otomobil Federasyonu Başkanı Cengiz Arsay ise, Atatürk’ün Otomobilleri Restorasyonu Projesi’nin tarihi arabaların kullanıldıkları dönemdeki otantik yapılarına döndürülmesi projesi olduğunu söyledi. Arsay, “Hedeflediğimiz süre bir yıl civarında olacaktır. Bu tip projelerde zaman zaman antika parçaların tedariğinde bazı sarkmalar olabilecektir. Ancak hedefimiz bir yıl. Bunun sonunda ümit ediyorum ki yeniden burada olacağız ve bu otomobili 1930’lu yıllardaki Atatürk’ün kullandığı zamandaki görkemli haline getireceğiz.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar