Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin 91. yıldönümü kutlandı

Mustafa Kemal Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin 91. yıldönümü kutlandı. Törenler, Balıkesir Garı'nda başladı.

Google Haberlere Abone ol
Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin 91. yıldönümü kutlandı

Mustafa Kemal Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin 91. yıldönümü kutlandı. Törenler, Balıkesir Garı'nda başladı. Vali Ahmet Turhan ve beraberindeki heyet, gara trenle gelen temsili Atatürk'ü karşıladı. Gar önünde düzenlenen törene Vali Turhan, Belediye Başkanı İsmail Ok, Cumhuriyet Başsavcısı Feridun Süzer, İl Emniyet Müdürü Halil Karataş, Garnizon ve Okullar Komutanı Tümgeneral Fahri Kır, 9. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Haluk Şahar, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Baro Başkanı Yaşar Meyvacı, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve diğer vatandaşlar katıldı.

Öğle saatlerinde başlayan törende lokomotifi dev bir Türk bayrağıyla süslenen tren, alkışlar arasında gara girdi. Daha sonra temsili Atatürk, beraberinde getirdiği bayrağı Vali Turhan'a teslim etti. Bir konuşma yapan Başkan Ok ise Atatürk'ün bundan 91 yıl önce bugün Balıkesir'i ziyaret ettiğini söyledi. Balıkesir'e ilk ziyaretini 6 Şubat 1923 tarihinde yaptığını kaydederek, "Bu ziyareti, sıradan bir yurt gezisi olarak düşünmemek gerekir. Mustafa Kemal, düşman işgaline karşı Kuvayi Milliye ateşinin yakıldığı ve ilk silahlı direnişin başladığı Balıkesir'i özellikle ziyaret etmek istemiştir. Atatürk'ün geliş sebebi, o dönemde kamuoyunu meşgul eden konular hakkında halkla istişarede bulunmak, iç ve dış gelişmeler hakkında açıklamalar yapmaktı. Ayrıca yeni kurmakta olduğu devletin temel politikalarını vatandaşlarla yüz yüze konuşmaktı. Balıkesir, Mustafa Kemal Paşa'yı onun şan ve şerefine uygun bir karşılama töreni hazırlayarak bağrına basmıştır. Ertesi gün Zağnos Paşa Camisi'nde Balıkesirlilere hitap eden Mustafa Kemal, 'Bu kutsal yerde, Allah'ın huzurunda bulunuyoruz. Beni bu şerefe kavuşturan, Balıkesir'in dindar ve kahraman insanlarıdır. Bundan dolayı çok memnunum.' diyerek sevgi ve muhabbetini dile getirmiştir." şeklinde konuştu.

Ardından protokol üyeleri, gar önünde öğrencilerin halk oyunu gösterisini seyretti. Daha sonra protokol ve diğer vatandaşlar "Ata'ya Saygı Yürüyüşü" kapsamında Vasıf Çınar Caddesi boyunca yürüyerek Atatürk anıtına ulaştı. Burada saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın ardından kutlama, protokol üyelerinin anıta çelenk koymasıyla son buldu. CİHAN

Yorumlar