Atatürk’ün Adana’ya gelişi kutlandı

Atatürk'ün Adana'ya gelişinin 91. yıl dönümü, törenlerle kutlandı. Program, valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Google Haberlere Abone ol
Atatürk’ün Adana’ya gelişi kutlandı

Atatürk'ün Adana'ya gelişinin 91. yıl dönümü, törenlerle kutlandı. Program, valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hacı Ali Yaşar, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Satı Bahadır Köse, 10.Tanker Üs Komutanı Hava Tuğgeneral Serdar Gülbaş, Jandarma Bölge Komutanı Tuğeneral Hamza Celepoğlu, Türkiye Kuvayı Milliye Mücahitler ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlardan oluşan kortej, Adana Garı'na kadar yürüdü.

Tren garında Mustafa Kemal Atatürk'ün 15 Mart 1923'te buharlı trenle Adana'ya gelişi, temsili olarak canlandırıldı. İçerisinde gazilerin bulunduğu trenden Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri Türk Bayrağı'nı öperek, Vali Hüseyin Avni Coş'a takdim etti. Coş'ta aynı şekilde bayrağı öperek teslim aldı. Burada düzenlenen etkinlikte konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hacı Ali Yaşar, Atatürk, Adana’ya özel bir önem verdiğini söyledi. İlk 1918’de Adana’ya gelen Atatürk’ün kenti 9 kez onurlandırdığını ifade eden Yaşar, “Mustafa Kemal, 1918 yılında ilk ile gelişinde Adanalıların vatan sevgisini görmüş ve Kurtuluş Savaşı’na başlamak için ilhamı bu güzel kentte almıştır. 15 Mart 1923’te Adana’ya gelişinde, ‘Bende bu vekayiin ilk teşebbüsü bu kentte, bu güzel Adana’da doğmuştur’ diyerek, bunu ifade etmiştir. Atatürk Adana’ya verdiği önemi Atatürk Parkı’nda heykeli önünde fotoğraf çektirerek de vermiştir. Atatürk’ün kendi heykeli önünde bir tek fotoğrafı vardır. Bizler de bugün Atatürk’e layık olmak için çalışmalı, O’nun gösterdiği yolda hiç yorulmadan ilerlemeliyiz.” dedi.

Öğrencilerin şiir okuması, İl Milli Eğitim ve Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterileriyle devam eden törenin ardından Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi ziyaret edildi. Burada Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce hazırlanan “Atatürk’ün Adana Seyahatleri” konulu fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Bu arada bir basın mensubunun programın 'değişiklikle' valilikte yeni yapılan Atatürk heykeli önünde gerçekleştirilmesine ilişkin soruya Vali Hüseyin Avni Coş, "Herhalde daha önce valiliğimizde Atatürk anıtı olmadığı için, Atatürk anıtını, Atatürk’ün Adana gelişi münasebetiyle açmamızdan, Atatürk anıtı yaptırmamızdan duyduğunuz memnuniyeti ifade etmek istiyorsunuz. Ben size çok teşekkür ediyorum." cevabını verdi.


CİHAN

Yorumlar