Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu İpsala’dan başladı

Atletizm Federasyonu'nca 26 yıldır düzenlenen ' Atatürk'ü Anma ve Barış Koşusu' kapsamında, Yunanistan’ın Selanik kentinde Atatürk’ün doğduğu evin bahçesinden konsolosluk görevlileri tarafından alınan toprak, İpsala Sınır Kapısı'ndan...

Google Haberlere Abone ol
Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu İpsala’dan başladı

Atletizm Federasyonu'nca 26 yıldır düzenlenen ' Atatürk'ü Anma ve Barış Koşusu' kapsamında, Yunanistan’ın Selanik kentinde Atatürk’ün doğduğu evin bahçesinden konsolosluk görevlileri tarafından alınan toprak, İpsala Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye getirildi.

Burada düzenlenen tören, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik'teki evinden alınan toprağın sembolik olduğunu, ancak çok büyük anlam ifade ettiğini söyledi. Gürbüz, bu yıl alınan toprakların Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, diğerinin bu yıl Soma’da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden maden şehitleri için Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği tarafından oraya götürüleceğini aktardı.

Gürbüz, şöyle dedi: ”Nasıl ulusal kurtuluş mücadelesi yurt sathına yayılmışsa, burada da atletlerimiz koşarak büyün yurdu baştan başa geçmektedir ve Türk milletinin birliğini simgelemekteler. Biz en acı günümüzde bile küllerinden doğan bir milletiz. Ulusal kurtuluş mücadelesini nasıl vermişsek bugün en acı günümüz de olsa yine birlikte hedefe ulaşmanın gayreti içindeyiz. Batı Trakya’da soydaşlarımız, evrensel hak ve hürriyetlerine en kısa sürede kavuşurlar. Bunun mukabili olarak birer şerefli vatandaşımız olan Rum vatandaşlarının da her türlü hakları Türk milletinin teminatı altındadır. Biz dost ve komşu ülke Yunanistan ile ilişkilerimizi ne kadar geliştirirsek, orada bulunan soydaşlarımızın da o ölçüde rahat ve mutlu olacaklarını düşünüyorum.”

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Taner Mustafaoğlu da yaptığı konuşmada, Batı Trakya’nın kültür ve anlayış olarak Trakya’nın devamı olduğuna işaret etti. Mustafaoğlu, bu yıl ilk defa olarak toprağı Samsun’a değil de Soma’da maden şehitlerinin hatırası olarak oraya göndereceklerini söyledi. Daha sonra Türk bayrağına sarılı topraklar İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz tarafından atletlere teslim edildi. Atletler, 737 kilometre koşarak 19 Mayıs törenlerinde toprağı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e teslim edecek.

CİHAN

Yorumlar