Atatürk Üniversitesi’nde tezler dijital ortama taşındı

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri Protokolü çerçevesinde Proje Yürütücüsü Prof.

Google Haberlere Abone ol
Atatürk Üniversitesi’nde tezler dijital ortama taşındı

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri Protokolü çerçevesinde Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu, Prof. Dr. Abdulkadir Çiltaş ve Prof. Dr. Ziya Bayındır tarafından hazırlanan 'Fen-Sosyal ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri’nde yapılan lisansüstü tezlerin ve öğrenci dosyalarının Kompakt sistemle arşivlenmesi ve dijital kaydı olmayan tezlerin dijital ortama taşınması' projesiyle tezler kompakt sistemle arşivlendi ve dijital ortama taşındı.

Fen, sosyal ve sağlık bilimleri enstitülerinde yapılan tezlerin artık dijital ortama taşındığını ifade eden AÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu, lisansüstü tezlerinin güvenli bir ortamda saklamak kadar, onlara istendiği yerden ve anında ulaşmanın da çok önemli olduğunu bu sebeple böyle bir projeyi hazırladıklarını söyledi.

    Gündoğdu, hazırlık süreciyle ilgili yaptığı açıklamada 3 enstitüde yapılan tezlerden CD kaydı olmayanların tarayıcı cihazlarla taranarak PDF dosya formatında kaydedildiğini ve dijital arşivleme yanında Web Tabanlı Doküman Yönetim sistemine taşınarak tezlere erişimin kolaylaştırıldığını ifade etti. Tezlerin yedeklenerek dijital arşive taşınmasıyla yangın, deprem gibi doğal afet veya meydana gelebilecek diğer olaylarda veri kaybının önlenebilmesinin de sağlandığını dile getiren Gündoğdu, bu dijital arşivleme işleminin güvenlik yanında tez konusu seçimi gibi bilimsel üretim ve verimliliğe olumlu yönde fayda temin edeceğini belirtti.

    AÜ’den yapılan yazılı açıklamada da şu ifadelere yer verildi: “Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 1978-2014 tarihleri arasında yapılan veya yapılmakta olan 3990 lisansüstü tez dijital ortamda erişimi kullanıcılara açıldı. Bu sistem üzerinden YÖK tez merkezinde yer almayan eski tarihli tezlerle devam eden tezlere de ulaşma imkânını da sağlandı.” CİHAN

Yorumlar