'Atatürk Stadı yeni rant kapısı olmasın'

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Bursa Atatürk Stadı'nın yıkılıp yerine meydan yapılması kararını protesto etti. Stadyum önünde toplanan mimar ve mühendisler adına konuşan Bursa Mimarlar Odası Başkanı Can Şimşek, "Şimdi...

Google Haberlere Abone ol
'Atatürk Stadı yeni rant kapısı olmasın'

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Bursa Atatürk Stadı'nın yıkılıp yerine meydan yapılması kararını protesto etti. Stadyum önünde toplanan mimar ve mühendisler adına konuşan Bursa Mimarlar Odası Başkanı Can Şimşek, "Şimdi aynı senaryolar tekrar ortaya konularak plan notlarında 'ticari birimler yer alabilir' gibi ucu açık ifadelerle meydan adı altında yeni rant tesislerinin önü açılıyor. Şimdiye kadar yaşananlar değerlendirildiğinde, bu alanın da belli sermaye gruplarına devredilmesini ortaya koymak isteniyor. Kent kimliğini paramparça eden hatalı uygulamalarınız kent suçudur." dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Atatürk Stadı'nın yıkılıp yerine meydan yapılması kararının ardından başlayan tartışmalar sürüyor. Öğle saatlerinde Bursa Atatürk Stadyumu girişinde toplanan mimar ve mühendisler, stadın yıkılmasına tepki gösterdi. Atatürk Stadı, Atatürk Spor Salonu, Atatürk Kapalı Yüzme Havuzu ve Atatürk Anadolu Lisesi’nin yıkılarak meydan düzenlemesi yapılacak olmasına tepki gösteren mimar ve mühendisler, slogan atarak kararı eleştirdi.

Grup adına açıklama yapan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek, şunları kaydetti: "Atatürk Stadyumu'nun kötü eklentilerinden kurtarılıp, Atatürk'ün bağışıyla ilk yapıldığı hale getirilmesini, şeref tribününün bir anıt olarak gelecek kuşaklara aktarılmasını ve yeşil sahanın korunarak açık bir spor ve sosyal paylaşım alanına dönüştürülmesini istiyoruz. Bugüne kadar ne yazık ki Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği ve Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde Cumhuriyet devriminin birçok simgesi yıkılmak veya yok edilmek istenilmektedir. Ortadan kaldırılmak istenilen yapıların neredeyse tamamının adının Atatürk olması ise dikkat çekici. Yıkım hazırlıkları sürerken kurul kararları öne sürülüyor. Binaların anıt özelliği göstermediği ifade edilmekte ve bu doğrultuda raporlar düzenlenmektedir. Alınmış tescil kararları da keyfe keder değiştirilmekte ve yapılan yanlışlıklar kılıfına uydurulmaktadır. Kurul kararı ne olursa olsun, Bursa Atatürk Stadyumu’nun yapı olarak tescillenmemiş olması, korunması gereken bir kültür varlığı olmadığını göstermez. Yıkım kararını alanlar da çok iyi bilmektedirler ki Bursa’da çok az yapı kent için Atatürk Stadyumu’ndan daha fazla anı değeri taşımaktadır."

Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek, betona boğulmuş sert zemin yerine yeşillerle süslenmiş bir meydan istediklerini dile getirdi. Yaklaşık 7 yıl önce Santral Garaj'ın kent meydanı yapılacağı söylemiyle yıkılıp yerine dev bir alışveriş merkezi yapıldığına dikkat çeken Şimşek, "Şimdi aynı senaryolar tekrar ortaya konularak plan notlarında 'ticari birimler yer alabilir' gibi ucu açık ifadelerle meydan adı altında yeni rant tesislerinin önü açılıyor. Şimdiye kadar yaşananlar değerlendirildiğinde, bu alanın da belli sermaye gruplarına devredilmesi ortaya konmak isteniyor. Kent kimliğini paramparça eden hatalı uygulamalarınız kent suçudur." şeklinde konuştu.

Şimşek, sonuç olarak kendilerinin de stat yerine toplanma alanı tavsiye ettiklerini belirterek, "Ancak betona boğulmuş sert zeminden değil hali hazırda bulunan yeşil sahadan oluşacak bir toplantı alanında, isteyenin koşusunu yapabileceği, isteyen çocukların yılların yaşanmışlığı toprağına işlenmiş bir alanda güvenli bir şekilde futbol öğrenilebileceği, törenlerde ve konserlerde insanların şeref tribününde sosyal paylaşımda bulunup gerçek Bursa nostaljisini yaşayabilecekleri bir toplama alanı istiyoruz." dedi.

CİHAN

Yorumlar