ASO Başkanı Özdebir: Ustanın oyuncağı olamayan insanlar yetiştirmek istiyoruz

Anakara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Çalıştığı fabrikada ustanın oyuncağı olan değil, tezgahın başına gidip ona gösterebilecek, beceriye ve özgüvene sahip insanlar yetiştirmek istiyoruz.

Google Haberlere Abone ol
ASO Başkanı Özdebir: Ustanın oyuncağı olamayan insanlar yetiştirmek istiyoruz

Anakara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Çalıştığı fabrikada ustanın oyuncağı olan değil, tezgahın başına gidip ona gösterebilecek, beceriye ve özgüvene sahip insanlar yetiştirmek istiyoruz." dedi.

Nurettin Özdebir, ziyaret ettiği Sincan ilçesinde ASO Teknik Koleji’nde mekatronik, bilgisayar makine imalatı, iş makineleri, endüstriyel bakım onarım alanlarını gezdi. Okul Müdürü Mustafa Daşcı’nın eşliğinde okulu gezen Özdebir, tüm gelişmiş ülkelerde üretimde çalışacak nitelikli eleman sıkıntısı olduğuna işaret etti. Burada icat çıkartacak yenilikçilik yapacak veya mevcut teknolojileri geliştirebilecek bizdeki değil başka yerdeki teknolojileri araştırıp ülkemize adaptasyonunu sağlayacak insanları yetiştirmeye çalıştıklarını söyleyen Özdebir, "Türkiye’nin en temel sorunu burada 1,5 dolarlık ihracat değeri ile bu ülkenin gidebileceği yer buraya kadar orada bir limite dayandık. Şu 15 bin dolar sınırını Türkiye’nin aşabilmesi lazım, ondan sonra 30-40 olur. Bu sınırı aşabilmek için de insan kaynağımız son derece önemli, o farkı ancak böyle kapatabiliriz. Burası organize sanayi bölgesi. Burada da çeşitli seviyelerde insanlara ihtiyaç var. Bunların içerisinden üniversiteye gidenler, alanlarında mühendis olarak ama çalıştığı fabrikada ustanın oyuncağı olan değil, tezgahın başına gidip ona gösterebilecek beceriye sahip özgüvene de sahip insanlar yetiştirmek istiyoruz." açıklamasını yaptı.

Özdebir, şu an Türkiye’de kilogramı 1,5 dolardan olan ihracatla dünya üretim zincirine orta altı ve düşük seviyede üretim yapan mallar pazarlayan bir ülke olduklarına işaret ederek, "Biz bu halde bir yere gidemeyiz burada devrim yaratabilmemiz için bu insanlarımızı hem akademik olarak iyi donatmamız lazım hem de o akademik olarak öğrendiğini uygulayabilecek beceriye sahip insanlar yetiştirmemiz lazım." dedi.

"TOPLUMUN ORTAK PAYDASINI OLUŞTURMAYA ÇALIŞTIK"

Özdebir son olarak okulun yönetiminden söz ederek, "Buradaki sanayiciler 29 kişi. 100 bin lira vakıfa bağışta bulunup mütevelli heyetinde oldular. Burada şuna dikkat ettik; toplumun ortak paydasını oluşturmaya çalıştık. Çünkü insanlar çocuklarını bize emanet edecekler, bizde geleceğin iş insanlarını yetiştireceğiz. Bunların içerisinden bilim adamı da çıkacak, fabrikatör de çıkacak, mühendiste çıkacak. Bunlar bu ülkeye gerçek anlamda hizmet edebilecek donanımda olsun. Şu cemaatin, şu grubun yaftasıyla yaftalanmasın. Onun için bu mütevelli heyetini oluştururken herkes var, herkesin temsilcisi var." dedi. CİHAN

Yorumlar